Puterea instalată din partea prosumatorilor se va dubla sau se va înzeci în următorii ani, de la aproximativ 300 de megawaţi (MW) în prezent, a afirmat Sandor Bende, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, la dezbaterea „Energia fotovoltaică, parte din mixul de energie curată al României”, organizată de Asociația ”Energia Inteligentă”.
„Cred cu tărie că, în următoarea perioadă, de doi, trei, patru, cinci ani de aici încolo, această capacitate de aproximativ 300 de megawaţi putere instalată din partea prosumatorilor se va dubla sau se va înzeci cu aproximaţie. Pentru că resurse financiare există, legislaţie există. Nu spun că totul este perfect. Pe parcurs, dacă vom întâmpina greutăţi, atunci cu siguranţă noi stăm la dispoziţie ca să vă ajutăm”, a spus Sandor Bende.
În ceea ce priveşte „taxa pe soare”, președintele Comisiei de Industrii a precizat că forma care a apărut în Monitorul Oficial „nu este chiar o formă discriminatorie, o formă rea”.
„Practic, este o implementare de Directivă. După informaţiile mele, a intervenit o mică greşeală acolo unde Directiva a spus că statele pot aplica anumite taxe. Acolo cuvântul ‘pot’ a dispărut din legislaţia românească – şi au introdus că autorităţile centrale şi ANRE-ul aplică taxe. Ulterior, acest lucru s-a modificat – şi în Ordonanţa de Urgenţă deja a apărut cu acest cuvânt corectat. În rest, nu avem ce să facem. Este implementare de Directivă, dacă suntem de acord cu ea sau nu suntem de acord cu ea, este un lucru mai mai puţin important. Dacă e o Directivă, trebuie respectată”, a mai spus Sandor Bende.
Acesta şi-a exprimat speranţa că nu vor fi descurajaţi cei care au dorit şi doresc în continuare să investească în acest domeniu.
„Sunt câteva criterii care trebuie să fie atinse pentru ca aceste taxe să fie aplicate. Trebuie să depăşească din capacitatea instalată a unei ţări, trebuie să depăşească cel puţin 8% prosumatorii, iar noi încă suntem destul de departe de acest lucru – şi după 2026, eventual, celor care au peste 30 de kilowaţi statul le poate implementa anumite taxe”, a adăugat Bende Sandor.
În opinia sa, România are nevoie de o strategie energetică în cadrul căreia „să-şi găsească locul şi strategia de producţie solară”.
„Ar trebui să avem o strategie energetică în cadrul căreia să-şi găsească locul şi strategia de producţie solară. Din păcate, aici avem avem încă o lipsă. Guvernul ar trebui să se mişte un pic mai rapid cu aceste lucruri, pentru că este destul de târziu. Securitatea energetică, despre care toată lumea vorbeşte în ultimul timp, necesită acest lucru. Dacă vorbim de potenţialul de dezvoltare a acestui domeniu, din toate studiile reiese că sudul ţării ar fi cel mai atractiv, cel mai bun pentru acest lucru, însă tot sudul ţării este cel mai benefic, cel mai bun pentru agricultură. (…) Comisia noastră a venit cu un sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse fotovoltaice, prin care am spus că scoaterea din fondul agricol până în 50 de hectare să fie un pic mai uşor – şi aici să fie vorba despre terenurile degradate, terenuri care nu sunt cele mai bune pentru agricultură. Deci, am reuşit să venim cu un sprijin. Nici acest lucru nu a fost chiar uşor şi chiar de înţeles pentru toată lumea, dar, totuşi, am reuşit”, a subliniat preşedintele Comisiei de Industrii.
Potrivit acestuia, România este „o mină de aur din punct de vedere energetic”, pentru că are un mixt foarte bogat.
„Astăzi, dacă ne uităm la puterea totală instalată a României, producţia de energie electrică din surse fotovoltaice are undeva în jur de 7,5%. Părerea mea este că România, din punct de vedere geografic, este o mină de aur din punct de vedere energetic, pentru că are un mixt foarte bogat. Noi putem să avem energie nucleară şi avem energie nucleară, putem să avem energie eoliană şi avem energie eolienă, avem energie hidro, avem hidrocarburi şi cărbune, nelipsitul cărbune deocamdată, dar pe care sunt de acord că, încet-încet, va trebui să îl înlocuim cu ceva – şi nu eliminat, ci înlocuit. Este cu totul altceva”, a adăugat deputatul.
În opinia sa, nicio resursă nu trebuie să depăşească mai mult de 20% dintr-un mixt energetic, pentru ca partea de siguranţă energetică a României să fie oarecum echilibrată.
„Dacă unul sau două piese dintre acestea nu produc la capacitate, problema nu este chiar atât de mare, se poate suplini. În momentul de faţă, ceea ce faceţi şi dumneavoastră şi o faceţi extraordinar de bine – aceste unităţi de producţie a energiei electrice din surse fotovoltaice, în zonele izolate (n.r. – Asociația Energia Inteligentă derulează un proiect, ”Energie pentru viață”, prin care se instalează panouri fotovoltaice la casele izolate, fără altă sursă de energie electrică). Sunt locuinţe în cătune, acolo este de un real ajutor – bineînţeles, cu o instalaţie de stocare, cu nişte baterii de stocare. Aşa sunt utile aceste unităţi de producţie, aşa îşi ating scopul. Aceste lucruri, bineînţeles, ridică costul investiţiei, dacă nu îl dublează cel puţin. Energia fotovoltaică se spune, în unele cazuri, că este cea mai curată energie şi cea mai sigură, pentru că este tot timpul. Pot să fiu de acord că este cea mai curată, dar cu cea mai sigură, aici mai trebuie să vorbim un pic. Se poate calcula cu exactitate şi se ştie cu exactitate când răsare soarele şi când apune. Nu prea ştim când soarele este acoperit de nori şi asta este destul de impredictibil „, a explicat Bende Sandor.
Acesta a mai precizat că este nevoie de resurse energetice care să suplinească lipsa de energie fotovoltaică şi surse de finanţare pentru acest domeniu. „Mai mult decât niciodată există bani, există posibilităţi pentru a finanţa aceste proiecte şi există posibilităţi prin AFM, de la Ministerul Mediului. Există posibilităţi şi prin Ministerul Dezvoltării şi există posibilităţi şi de la Ministerul Energiei”, a mai spus preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.