Jan 12, 2023

Cardurile de energie vor fi distribuite de la 1 februarie. Ministrul Boloș prezintă noile măsuri aprobate de Guvern | InvesTenergy

Cardurile de energie vor fi distribuite de la 1 februarie, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„Guvernul a adoptat o ordonanţă simplă cu patru modificări importante pentru beneficiarii de card de energie. Prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal. La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situaţii. Dau exemplu judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă. Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi”, a precizat Marcel Boloş, la briefingul susţinut la finalul şedinţei Executivului.

Mecanismul este relativ simplu, a spus ministrul. Acesta se va derula de luni 16 ianuarie şi până pe 1 februarie. În această perioadă vor fi distribuite declaraţiile pe propria răspundere pentru situaţiile în care beneficiarii figurează la aceeaşi adresă.

A doua măsură reglementată de Guvern vizează beneficiarii care au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situația de a fi exclus din lista de beneficiari. Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa primăriei din raza de domiciliu de care aparține, pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu. Deci, în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării pe care o primește de la noi, poate să rezolve această situație prin două modalități: fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidențele care există la Direcțiile de evidență a populației sau, a doua variantă, se adresează primăriei de care aparține pentru a i se întocmi anchetă socială și a se stabili situația locativă pe care o are, a explicat Boloș.

A treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin proiectul de ordonanță simplă este cea legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de frig 2022-2023, mai ales populația rurală, persoanele vârstnice care și-au cumpărat lemne de foc pentru care au documente justificative, respectiv factură și documentul de plată, intră în sistemul de decontare și pot ridica, în numerar, de la poștaș sau de la oficiile poștale, aceste sume de bani pe care le-au cheltuit. Este un mecanism în favoarea beneficiarilor, care să permit, pentru astfel de situații, decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales, așa cum am precizat, în zona localităților rurale.

A patra modificare se referă la mecanismul instituțional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea listei de beneficiari participă Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Serviciu de Telecomunicații Speciale, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Ministerul Administrației și Internelor, prin Direcția de Evidență a Populației. Lista de beneficiari are mecanismul verificării plafonului de venit al beneficiarului, limita de 2.000 de lei, care a fost aprobată prin ordonanță de urgență și, apoi, la locul de consum, se verifică situația veniturilor realizate de către cei care sunt la Evidența populației și care figurează colocatari și realizează venit, pentru a ne asigura că acest venit mediu pe membru de familie la locul de consum nu depășește plafonul de 2.000 de lei. Începând cu data de 16 ianuarie până în data de 1 februarie, se distribuie, către asociațiile de proprietar, scrisoarea prin care se prezintă asociațiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor și modelul de certificat de validare a datoriei. Ministrul Boloș  a reamintit că acest certificat a apărut ca o nevoie, ca o necesitate a decontării căldurii la bloc, mai ales pentru persoanele vârstnice. Motivul? Pentru că asociațiile de proprietari, în relația cu locatarii, nu emit facturi și atunci le lipsea acel document justificativ prin care să facă dovada datoriei. Avem în evidență 152.000 de asociații de proprietari cărora li se vor distribui aceste înștiințări. În 20 ianuarie avem o primă prezentare, împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari, a acestui document și a modalității în care el urmează să fie utilizat și gestionat de către asociațiile de proprietari. De asemenea, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, subliniez încă o dată 16 ianuarie – 1 februarie, declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au domiciliul și nu este întocmit nomenclatorul stradal, vor fi distribuite,  a spus ministrul.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.