Sep 1, 2022

Ce marjă de manevră au traderii din energie?

Anunţarea rezultatelor Hidroelectrica după semestrul I este interesantă şi din perspectiva preţurilor practicate de producătorul de energie electrică în comparaţie cu cele raportate pe piaţa zilei următoare (PZU) unde sunt bătute frecvent noi recorduri.

Astfel, aşa cum rezultă dintr-un raport al Fondului Proprietatea publicat pe site-ul BVB (FP deţine 20% din Hidroelectrica), compania de stat a vândut energia electrică în primele 6 luni cu un preţ mediu de 577 lei, în creştere cu 103% faţă de preţul mediu de la S1 din 2021, de 283 lei.

Preţurile la producător sunt însă sensibil sub cele practicate în PZU la bursa OPCOM, care au ajuns să reprezinte grosul tranzacţiilor cu energie, iar dacă la începutul anului acestea oscilau între 200 şi 600 de lei/MWh în funcţie de cerere şi intervalul orar, la finalul primului semestru se sărise deja la 1.400-2.200 lei/MWh, pentru ca pe 31 august să avem un preţ mediu de 3.330 lei/Mwh.

Cu alte cuvinte, preţurile practicate de Hidroelectrica în primul semestru ar fi de 5 ori mai mici decât cele din aceste zile de pe PZU, iar cei care au cumpărat energie la termen de la Hidroelectrica au toate motivele să încerce să o valorifice acum, când preţurile au urcat foarte mult pe fondul scăderii producţiei locale (secetă, închiderea unui reactor de la Cernavodă pentru mentenanţă, scădere a producţiei pe eolian, creşterea preţurilor gazelor).

Rămâne de văzut cum va fi descurajată specula în viitoarea legislaţie pregătită de Guvern, un impozit pe profit mai mare pentru traderi însemnând automat doar încasări mai mari pentru stat şi nu neapărat scăderea preţurilor pe bursă.

Ovidiu Demetrescu, consultant pe probleme de energie, susţine: “Din punctul meu de vedere, soluţia la criza din energie ar fi revenirea pentru o perioadă limitată de timp la preţurile reglementate. Liberalizarea nu a făcut prea mare lucru în ceea ce priveşte investiţiile în domeniu, toţi s-au concentrat pe obţinerea profitului rapid. Cu un preţ reglementat ar exista mai multă predictibilitate, am salva afaceri autohtone care sunt la un pas de închidere şi am amâna contracţia puternică a economiei. Nu văd altă măsură care să ducă la o scădere rapidă a preţurilor, să ne uitam ca în acest moment grosul preturilor de producţie nu ar fi avut motive de creştere (pentru energia hidro, cea nucleară, eoliana cel puţin ) dar totuşi energia e foarte scumpa acum”.

Sursă: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.