Sep 15, 2022

Ce măsuri a aplicat ministrul Virgil Popescu acasă pentru reducerea consumului? “Mi-am luat becuri cu led, mi-am schimbat centrala, am și panouri fotovoltaice” | InvesTenergy

Popescu: Dacă cineva poate, să-și monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru. Va vedea o scădere uluitoare, cel puțin pe perioada când este lumină și pe perioada de primăvară-toamnă, o scădere uluitoare a prețului la facturi”

Reducerea consumului de energie la orele de vârf este una dintre propunerile avansate de Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost întrebat de ziariști, după ședința de guvern, cum ar putea să facem asta în România și cum.

“Orele de vârf, am repetat, sunt orele de vârf de preț maximal. Acestea le găsiți și o sa le vedeți prețul maximal pe piața-spot a zilei următoare. Și se văd acolo când prețurile sunt cele mai mari de vânzare a energiei. În perioadele acelea de timp trebuie să găsim o soluție și ne vom consulta inclusiv pe perioada aceasta de discuție a propunerii Comisiei Europene, cu toate statele membre. Pentru că soluțiile sunt, ele trebuie găsite și trebuie găsite împreună și vom veni și vom spune exact cum credem noi că ar fi mai bine în acea perioadă de vârf. Puteți să vedeți pe piața-spot și ele pot să difere de la o zi la alta. Cert este că cel mai ieftin curent este curentul pe timpul nopții, pentru că nu este consum”, a răspuns Popsecu, dezvăluind că el își încarcă telefonul pe timpul nopții.

Întrebat ce măsuri va lua în ministerul pe care îl conduce ca să reducă consumul de energie, Virgil Popescu a precizat: “O să facem, primul lucru, analiza corpurilor de iluminat. Noi ne-am mutat de un an și ceva. Dacă mă uit, așa, pe etajul 4, unde sunt, sunt becuri cu leduri. O să ne uităm, o să facem o analiză acum, o să cer, administratorii clădirilor să facă o analiză exactă a corpurilor de iluminat, a consumatorilor. Evident că de la asta plecăm și să vedem exact cum putem să optimizăm aceste costuri. Dar noi suntem un minister mic, noi nu suntem un minister foarte mare, sunt ministere foarte mari, acolo cred că se poate vedea. Mi se pare că cineva, ori dvs. ori cineva din presă, ne-a și solicitat costurile cu facturile și le-am văzut și eu și sunt relativ mici costurile cu factura la energie electrică a noastră, a ministerului. Este un minister consumator”. Ce măsuri a aplicat Virgil Popescu acasă pentru reducerea consumului?

Răspunsul ministrului: “Mi-am schimbat becurile cu led, asta am făcut, am spus-o…Şi centrala, mi-am schimbat centrala… Adică mi-am luat becuri cu led, nu mi-am schimbat, mi-am luat. Nu aveam becuri cu led până în vara aceasta și mi-am schimbat… Bine, mai am și panouri fotovoltaice… Dacă cineva poate să-și monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru. Va vedea o scădere uluitoare, cel puțin pe perioada când este lumină și pe perioada de primăvară-toamnă o scădere uluitoare a prețului la facturi”. Virgil Popescu spune că “factura la energie electrică la nivelul locuinței din București este 120 de lei, că a fost pe 150, pe 140, cu 80 de bani, pe 140 – 150 de kilowați”. Panourile fotovoltaice, spune  să le-a luat în urmă cu trei ani și jumătate, chiar patru ani, cu un preț undeva de 700-800 de euro pe kilowatt.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.