Sep 1, 2022

Ce modificări aduce pentru clienții de energie și gaze și pentru companii noua OUG adoptată de Guvern. Sinteză

Guvernul a aprobat OUG pe energie, care conține prevederi extrem de importante atât pentru clienți, cât și pentru companii. Vă prezentăm mai jos o sinteză a principalelor prevederi

Prețurile la energie electrică și gaze pentru clienții casnici rămân plafonate până la 31 august 2023. Există modificări însă. Pentru cei care anul trecut au avut un consum mediu lunar de maximum 100kWh, prețul rămâne plafonat la același nivel, de 0,68 lei/kWh. Clienții casnici de energie electrică cu un consum mediu lunar în anul precedent de până la 300 kWh plăteau un preț plafonat al energiei de 0,8 lei/kWh, până acum. Potrivit prevederilor din noua OUG, pragul de consum până la care se poate plăti acest preț plafonat la 0,80 lei/kWh scade la 255 kWh/lunar, urmând ca diferența să fie plătită la preț de piață, calculat lunar. La gaze, nu se schimbă nimic, rămâne plafonul de preț de 0,31 lei/kWh indiferent de consum.

Modificări la prețurile la energie electrică pentru companii. Nu toate mai beneficiază de prețul plafonat de 1 leu/kWh, ci doar spitalele, școlile, creșele, furnizorii de servicii sociale. Beneficiază de acest preț și IMM-urile și companiile din industria alimentară și celelalte instituții publice, dar pentru doar 85% din consum. Restul este facturat la prețul pieței. La gaze, pentru consumul non-casnic, rămâne același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 MWh anual.

Se instituie suprataxarea pentru tot lanțul, și pentru traderi, și pentru furnizorii cu activitate de traderi, și pentru producători. Este vorba despre o contribuție la un Fond de Tranziție energetică. Traderii vor putea avea un profit de doar 2%, orice câștig suplimentar merge la stat. Exportul de energie electrică va fi de facto interzis pentru că nu va mai aduce niciun fel de profit, statul colectează diferența dintre prețul spot din ziua anterioară tranzacției de vânzare la extern și cel de cumpărare din România, ba chiar poate aduce și pierdere dacă prețul din contractul traderului cu clientul extern este sub prețul PZU. Tranzacțiile succesive care au ca scop creșterea prețului în piață le aduc operatorilor amenzi mari, de 5% din cifra de afaceri. Pentru producătorii de energie, statul va lua toată diferența dintre prețul de vânzare efectiv și plafonul de 450 de lei/kWh, din care se scad cheltuielile cu potențialele ahiziții (foarte important pentru regenerabile), certificatele de CO2 , costurile de tranzacționare și cele de acces la rețea.

Companiile de stat trebuie să facă până la 1 noiembrie strategii pentru vânzarea energiei pe termen lung, pe 5 ani de zile, pentru a asigura la prețuri predictibile energia pentru distribuitori și furnizori.

S-a stabilit un plafon maxim de decontare de către stat al prețului MWh de energie electrică la 1.300 lei, preț mediu ponderat de achiziție, lunar. Furnizorul nu va mai primi decontare de la stat pentru sumele care depășesc 1.300 lei, chiar dacă va prețul mediu ponderat al energiei cumpărate din piață pe care o vinde clienților la prețuri plafonate depășește acest nivel. Este posibil ca furnizorul să intre pe pierdere, chiar din cauza acestei prevederi, totul ține de cum vor evolua prețurile din piață.

Scade prețul reglementat cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă gazele pentru producătorii de energie termică, de la 250  la 150 de lei/MWh, preț identic cu cel vândut pentru consumul casnicilor, care a fost păstrat.

Se introduce un preț de transfer de 100 de lei/MWh pentru gazele extrase de cei doi producători, Petrom și Romgaz, care vor fi folosite în centralele electrice proprii, de la Brazi și Iernut. Nu s-a umblat însă la cota de redevență plătită pentru aceste gaze, care se calculează în continuare ca procent aplicat la prețul spot de la Baumagarten, de peste 200 de euro (1.000 de lei)/MWh.

Sursă: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.