Sep 14, 2022

Cehia plafonează preţurile la gaze şi electricitate în 2023

Guvernul de la Praga a ajuns la un acord privind plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023, pentru a atenua impactul scumpirii acestora asupra gospodăriilor, a anunţat premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, transmite Reuters.

Planul naţional al autorităţilor de la Praga va funcţiona alături de soluţia pan-europeană pregătită de Comisia Europeană şi statele membre.

„Garantăm nivelul preţului, toţi vor şti ce vor plăti şi va fi imposibil ca oamenii să plătească facturi mult mai ridicate faţă de acest an”, a declarat, la o conferinţă de presă, Fiala. Acesta a explicat că în cazul gospodăriilor preţurile vor fi plafonate la şase coroane cehe (0,2476 dolari) per kilowatt-oră (kWh) la electricitate şi aproximativ jumătate din acest nivel la gaze. Nu sunt incluse costurile de transport şi distribuţie, scrie Agerpres.

De asemenea, a anunţat premierul ceh, o soluţie pentru gestionarea preţurilor ridicate pentru industrie urmează să fie prezentată miercuri. Ajustat în funcţie de taxe, plafonarea preţului electricităţii în Cehia corespunde unui nivel de aproximativ 200 euro per megawatt-oră (MWh), o cifră menţionată în propunerile Comisiei Europene.

Este mult peste nivelul preţurilor din ultimii doi ani dar, de asemenea, sub nivelul înregistrat luni al preţului pieţei pentru livrarea în Germania în 2023, care s-a situat la 479 euro.

De asemenea, Guvernul de la Praga va garanta că sectorul public, inclusiv spitalele, municipalităţile sau şcolile vor avea livrarea garantată la aceleaşi preţuri.

Ministrul ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura, a estimat că plafonarea ar costa statul până la 130 miliarde de coroane cehe (5,36 miliarde de dolari) în 2023.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.