Mar 1, 2023

Centrala electrică pe gaze a Petrom de la Brazi, una dintre cele mai mari din țară, e oprită până la 20 mai

Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, cu o capacitate instalată de 860 MW a inrat în revizie în această dimineață și, potrivit planificării, va rămâne oprită până în dimineața zilei de 20 mai, potrivit datelor Transelectrica.

Oprirea centralei este una planificată și a fost anunțată de Petrom.

Centrala electrică de la Brazi, cu o putere instalată totală de 860 MW, a produs anul trecut 5,01 TWh de energie electrică, în creștere cu 5% față de rezultatul anului 2021 și cea mai mare de când a fost pusă în funcțiune, în urmă cu 10 ani.

“Centrala electrică Brazi, care a sărbătorit 10 ani de activitate comercială în 2022, a generat o producție netă record de electricitate de 5,0 TWh comparativ cu 4,8 TWh in 2021, reprezentând 9% din producția de energie electrică a României, o contribuție foarte buna la securitatea în aprovizionarea cu energie electrică” arată Petrom în raportul cu rezultatele pe anul 2023

Centrala va produce mai puțin în acest an, estimează Petrom, din cauza unei revizii programate pentru această primăvară. “Producția totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică față de 2022 (2022: 5,0 TWh) în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, de două luni și jumătate pentru întreaga capacitate, in perioada martie-mai. (2022: o lună pentru întreaga capacitate și o lună pentru jumătate din capacitate)”, arată compania.

OMV Petrom a investit 530 de milioane de euro în centrala Brazi, aceasta fiind cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România. Construcția centralei de la Brazi a început în 2009, iar exploatarea comercială a debutat în august 2012. Deși a împlinit zece ani, este ultima unitate de producție de energie electrică de mare putere pusă în funcțiune în România.

Centrala are o putere instalată de 860 de MW și dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW și o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW.

Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conținută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină. Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din  producția de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului București.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.