Jul 11, 2023

Cetățenii UE preocupați de tranziția energetică, nu de aprovizionare

 UE continuă să susțină în mare măsură tranziția energetică și să se aștepte la investiții masive în surse regenerabile. În timp ce inflația rămâne o preocupare majoră, percepțiile asupra situației economice și așteptările în acest domeniu economice se îmbunătățesc. De remarcat este faptul că aprovizionarea cu energie nu mai figurează printre preocupările majore ale cetățenilor Uniunii.

Mai mult de opt din zece cetățeni ai UE consideră că UE ar trebui să investească masiv în energii regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară (85%), iar creșterea eficienței energetice a clădirilor, transporturilor și bunurilor ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara țării. UE (82%), se arată în Eurobarometru, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. În plus, 80% dintre cei intervievați consideră că statele membre UE ar trebui să cumpere împreună energie din alte țări pentru a obține un preț mai bun.

Pe de altă parte, 81% dintre respondenți sunt de acord că reducerea importurilor de petrol și gaze și investițiile în energie regenerabilă sunt importante pentru securitatea noastră generală, iar 82% spun că UE ar trebui să își reducă dependența de sursele rusești de energie cât mai curând posibil.

Sondajul a vrut să măsoare și percepțiile economice ale cetățenilor. Răspunsul este încurajator, având în vedere că acestea s-au îmbunătățit. Astfel, 45% dintre respondenți consideră acum că situația economiei europene este bună (+5% din ianuarie-februarie), depășind ușor numărul care consideră că este proastă (44%, -7%). Pe de altă parte, 40% descriu situația economică din propria țară ca fiind bună (+5%) și 58% ca proastă (-8%).

Interesant este faptul că 55% dintre europeni cred că planul de redresare al UE în valoare de 800 de miliarde euro, NextGenerationEU, poate fi o măsură eficientă pentru a răspunde provocărilor economice actuale.

Inflația este încă o preocupare majoră, dar mai puțin decât la începutul anului, este concluzia Eurobarometrului. Documenul relevă faptul că 27% dintre europeni cred că „creșterea prețurilor/inflația/costul vieții” este una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în acest moment (-5% din ianuarie-februarie). Situația internațională ocupă locul al doilea, cu 25% (-3%), urmată îndeaproape de imigrație (24%, cu +7%) și „mediul și schimbările climatice” (22%, cu +2%). Aprovizionarea cu energie (16%, adică -10%) a cunoscut o reducere bruscă, scăzând de la poziţia a treia la a şasea.

Întrebați despre cele mai importante două probleme cu care se confruntă țara lor, 45% au identificat „creșterea prețurilor/inflația/costul vieții”, în mare parte înaintea situației economice (18%), a „mediului și climei”. schimbare” (16%), imigrație (14%) și sănătate (14%). Preocupările pentru aprovizionarea cu energie au scăzut brusc, la 12%, o reducere cu 7%, trecând de la poziţia a doua la a cincea.

„Primăvara 2023 – Eurobarometru standard” (EB 99) a fost realizat prin interviuri față în față între 31 mai și 21 iunie 2023 în cele 27 de state membre ale UE. 26.425 de cetățeni ai UE au fost intervievați în UE. Unele întrebări au fost puse și în alte douăsprezece țări sau teritorii, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.