Oct 17, 2022

CEZ nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanță de energie electrică. A înștiințat ANRE – surse

CEZ Vânzare, unul dintre marii furnizori de energie electrică din România, cu circa 1,4 milioane de clienți, intenționează să renunțe la statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI) și a notificat în acest sens Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit unor surse apropiate situației.

CEZ Vânzare nu maai vrea să fie FUI și a înștiințat deja ANRE despre acest lucru. Potrivit surselor noastre, Comitetul de Reglememtare al ANRE urmează să discute cererea companiei în ședința Comitetului de Reglementare care va avea loc miercurea aceasta.

CEZ Vânzare ar fi urmat să fie FUI desemnat în luna noiembrie, potrivit mecanismului de rotație impus de ANRE. Așadar, în acea lună, compania ar fi urmat să preia obligatoriu toți clienții casnici și, la cerere, clienții non-casnici care ar urma să rămână fără furnizor, din diverse motive.

Nu știm ce va decide ANRE, dar este posibil ca, chiar dacă dă curs solicitării companiei, CEZ Vânzare să fie ulterior redesemnat FUI. Asta pentru că regulamentul ANRE presupune existența a cel puțin cinci FUI, cu o cotă cumulată de cel puțin 60% din piața de furnizare. CEZ ar putea “scăpa” doar dacă există vreun furnizor cu o cotă de piață mai mare, astfel încât, împreună cu ceilalți patru, să îndeplinească cerința ANRE: cumulat o cotă de piață de 60% a cinci funizori. Dată fiind migrarea masivă a clienților de la furnizorii mari, mai ales cei casnici, la Hidroelectrica, în teorie ar putea fi posibil ca Hidroelectrica să preia rolul de  FUI, dacă ANRE dă curs cererii CEZ Vânzare.

CEZ Vânzare are circa 1,38 milioane de clienți casnici și comerciali (date de la jumătatea anului) dintre care circa 1,3 milioane de casnici. Este firma de furnizare deținută de grupul ceh CEZ în România, care a fost cumpărată, odată cu toate celelalte active (distribuția, parcul eolian din Dobrogea, microhidrocentralele din Caraș) de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacție totală de 4,7 miliarde de lei.

Compania este vizată de o preluare, chiar din partea Hidroelectrica. Consiliul de Supraveghere al producătorului de energie a decis  “avizarea ofertei Hidroelectrica in cadrul procesului de achizitie a CEZ Vanzare”, potrivit informațiilor făcute publice de pe site-ul producătorului de energie acum mai puțin de o lună, oficializându-se astfel intenția Hidroelectrica, despre care se vorbea de mai multă vreme în piață, de a achiziționa una dintre marile firme de furnizare a energiei electrice din piața locală.

De ce nu mai vrea să fie FUI

Toate companiile de furnizare care sunt și FUI înghit cu greu preluarea de clienți abandonați de alți furnizori (în general prin ajungerea la final a contractelor, care nu sunt reînnoite), din cauza legislației care le-ar putea induce pierderi. FUI este obligat să preia clienții pentru care nu a avut cumpărată energia din trecut, și trebuie să o cumpere de acum încolo, în special din piața spot. Problema apare mai ales la consumatorii care, potrivit legii, au prețuri plafonate, pentru că FUI trebuie să cumpere din piață energia mai scump decât prețul plafonat cu care o vinde clientului. În teorie, statul suportă diferența, dar nu recunoaște la decontare un cost de achiziție mai mare de 1.300 de lei/MWh, or au fost multe momente în care prețul spot a fost peste acest nivel. Este adevărat însă că, în ultima vreme, prețurile la energie din piața spot au mai scăzut – 1.058 de lei/MWh prețul mediu de închidere al PZU pentru energia tranzacționată luni cu livrare marți

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.