Apr 28, 2023

Christina Verchere, OMV Petrom: Profitul net în primul trimestru din 2023 a fost de aproximativ 1,5 miliarde lei, cu 15% mai mic, în timp ce investițiile s-au ridicat la aproximativ 1 miliard lei, în creștere cu 52% față de anul precedent

  •  Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 2,1 mld lei, mai mic cu 7%, susținut de o performanță operațională bună, care a contrabalansat parțial impactul prețurilor mai mici la mărfuri, în contextul numeroaselor intervenții de reglementare
  • Profit net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor societății-mama de 1,9 mld lei, în creștere cu 5%
  • Flux de trezorerie din activități de exploatare de 4,7 mld lei, mai mare cu 77%
  • Investiții de 1,0 mld lei, în creștere cu 52%
  • Flux de trezorerie extins după plata de dividende la 3,3 mld lei, mai mare cu 72%
  • ROACE CCA excluzând elementele speciale de 37%, mai mare cu 19 pp
  • TRIR: 0,53 (T1/22: 0,33)

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat: „Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influențate de scăderea prețurilor internaționale pentru țiței și gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022. În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanți și electricitate din România, am avut o performanță operațională puternică, ce a contrabalansat parțial scăderea preturilor.

Profitul net în primul trimestru din 2023 a fost de aproximativ 1,5 miliarde lei, cu 15% mai mic, în timp ce investițiile s-au ridicat la aproximativ 1 miliard lei, în creștere cu 52% față de anul precedent.

Decizia finală de investiții pentru Neptun Deep este așteptata la jumătatea anului 2023, dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite. Continuăm să susținem nevoia unui mediu fiscal și de reglementare stabil și previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiții viitoare.”

Explorare și Producție

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 985 mil lei, comparativ cu 1.106 mil lei în T1/22, în principal din cauza prețurilor mai mici ale țițeiului și gazelor naturale, precum și a scăderii volumului de vânzări, potrivit raportului SNP transmis BVB.

Producția a scăzut cu 4,1%, în principal din cauza declinului natural, parțial contrabalansat de contribuția reparațiilor capitale la sonde și a sondelor noi. Costul de producție a crescut ușor, cu 2%, la 14,5 USD/bep, în principal din cauza scăderii producției disponibile pentru vânzare, parțial contrabalansată de cursul de schimb favorabil

* Rafinare și Marketing

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 616 mil lei, similar cu T1/22, întrucât marjele de rafinare mai mici au fost contrabalasate în mare măsură de performanță mai bună a canalelor de vânzări.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 16,6 USD/bbl, mai mic cu 9%, din cauza diferentialelor mai mici pentru produse, în principal pentru motorină. Rata de utilizare a rafinăriei la 98%, similară cu cea din T1/22

Vânzările totale de produse rafinate mai mari cu 2%, susținute în principal de performanță canalului de vânzări altele decât cele cu amănuntul.

* Gaze și Energie

Rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 723 mil lei, similar cu T1/22, susținut în principal de marjele solide pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare și tranzacțiile cu energie electrică în afară României.

Volume de vânzări de gaze naturale cu 3,3% mai mari, în contextul unui declin estimat al consumului de 13% față de T1/22, datorită portofoliului rezilient de clienți, precum și vânzărilor către piață reglementată și către clienții în furnizare de ultima instanță.

Producție netă de energie electrică la un nivel stabil, în contextul reviziei planificate la centrală electrică Brazi cu întreagă capacitate atât în martie 2023, cât și în martie 2022

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.