Sep 8, 2022

Comisia Europeană anunță 5 măsuri urgente în criza energiei. Miniştrii europeni ai Energiei se reunesc pe 9 septembrie pentru a le discuta | InvesTenergy

CE propune o taxă clawback pe veniturile realizate de producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale, plafon preț, limite de consum de energie la orele de vârf în statele membre.

Comisia Europeană are în plan introducerea unei taxe clawback care să se aplice veniturilor realizate de producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale. Banii colectați vor fi utlizați pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Taxă este una dintre măsurile de urgenţă elaborate de Executivul comunitar pentru a reduce costurile la gaze naturale şi electricitate, care au explodat ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa după invadarea Ucrainei.

În propunerile Comisiei Europene, consultate de Reuters, este menţionată şi o ţintă pentru statele membre, privind reducerea cu 10% a consumului de electricitate. Totodată, UE ar urma să impună un plafon de 200 de euro pentru 1 Megawatt oră pentru preţul primit de acele companii de utilităţi care nu utilizează gaze naturale pentru a produce electricitate. Măsura va afecta operatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice, centrale pe biomasă, centrale nucleare şi producătorii de electricitate pe bază de cărbune. În același document, consultat de Reuters, se prevede că plafonul de preţ va fi aplicat şi veniturile în exces vor fi recuperate după ce se vor încheia tranzacţiile cu electricitate, astfel încât măsura nu va afecta în mod direct preţurile de pe bursa de electricitate din Europa.

Prezentăm aspect din declarația președintelui von der Leyen despre energie:

Ne confruntăm cu o situație extraordinară, nu doar pentru că Rusia este un furnizor nesigur, și noi am fost martori în ultimele zile, săptămâni, luni, dar și pentru că Rusia manipulează activ piața gazelor….În ultimele șase luni, în timpul acestui război, ne-am crescut foarte mult pregătirea și am slăbit controlul pe care Rusia îl avea asupra economiei și continentului nostru. Noi am făcut trei lucruri: primul a fost reducerea cererii. Reducerea cererii, deci economisiți gaz pentru a-l economisi în depozit. Am creat un depozit comun, iar acesta este într-adevăr on poveste de succes, pentru că acum suntem deja la 82% cu depozitarea comună în Europa. După cum știți, obiectivul nostrum era să ajungă la 80% la sfârșitul lunii octombrie. Așa că depășim acest obiectiv… Al doilea pas pe care l-am făcut a fost să diversificăm departe de combustibilii fosili ruși. ..Am muncit foarte mult pentru a se diversifica departe de Rusia către alți furnizori de încredere, cum ar fi pt de exemplu Statele Unite sau Norvegia, Azerbaidjan, Algeria și altele. De fapt, astăzi, Norvegia livrează mai mult gaz către Uniunea Europeană decât Rusia Și, desigur, al treilea pas este cel mai important îl reprezintă investițiile masive în surse regenerabile. Avem REPowerEU pe masă. Sursele regenerabile sunt ieftine, ne fac independenți. Vom implementa surse regenerabile în acest an, care sunt echivalentul a aproximativ 8 miliarde metri cubi. Deci sursele regenerabile sunt cu adevărat asigurarea noastră energetică pentru viitor.

Dar vedem, de asemenea, că manipularea rusă a pieței de gaz are efecte de propagare asupra piaței energiei electrice. Deci există, pe de o parte, manipularea rusă, dar există și alți factori. Vedem efectele schimbărilor climatice. Vedem seceta. Hidroenergie – a fost redusă cu 26% în Uniunea Europeană și cu 46% în Portugalia.  Avem mai puțină electricitate nucleară în Uniunea Europeană în prezent. Și acesta este motivul ăentru care ne confruntăm acum cu prețuri astronomice ale energiei electrice pentru gospodării și companii și cu o volatilitate enormă a pieţei.

Prin urmare, vom propune un set de cinci măsuri imediate.

Prima măsură –  economiile inteligente de energie electrică. Ce s-a schimbat în timpul verii este că vedem că există o penurie globală de energie. Deci orice facem, un lucru este sigur: trebuie să economisim energie electrică, dar trebuie să o economisim într-un mod inteligent. Dacă ne uităm la costurile energiei electrice, există cereri de vârf. Și asta este scump, pentru că, în aceste cereri de vârf, gazul scump intră pe piață. Deci ceea ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să evităm solicitările de vârf. Vom propune un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf. Și vom colabora foarte strâns cu statele membre pentru a realiza acest lucru.

A doua măsură: Vom propune un plafon la veniturile companiilor care produc electricitate cu costuri reduse. Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon produc în aceste vremuri – pentru că ei au costuri mici, dar au prețuri mari pe piață – venituri enorme. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție. Deci, acum este timpul ca consumatorii să beneficieze din costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi, de exemplu, sursele regenerabile. Vom propune să redirecționeze aceste profituri neașteptate către statele membre, astfel încât statele membre să poată sprijini gospodăriile  și companiile vulnerabile.

A treia măsură este că același lucru este valabil, desigur, pentru profiturile neașteptate ale companiilor de petrol și gaze. Vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili. Pentru că toate sursele de energie trebuie să ajute la depășirea acestei crize. Statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru, așa cum am spus, să sprijine persoanele vulnerabile și companiile vulnerabile, dar și să investească în surse de energie curată, cum sunt sursele regenerabile.

Măsura cu nr 4 se adresează companiilor de utilități energetice care trebuie sprijinite pentru a putea face față volatilității piețelor. Aici, este o problemă de asigurare a piețelor futures. Și pentru că este nevoie de lichiditate. Aceste companii sunt în prezent solicitate să ofere sume mari, ceea ce le amenință nu numai capacitatea de a tranzacționa, ci și stabilitatea pe piețele futures. Este o problemă de lichiditate. Prin urmare, vom ajuta la facilitarea suportului de lichiditate prin Statele membre pentru companiile energetice. Ne vom actualiza cadrul temporar și vom activa astfel garanțiile de stat, care să fie livrate rapid.

Al cincilea și ultimul punct: Ne propunem să reducem costurile cu gazul. Prin urmare, vă vom propune un preț limită la gazul rusesc. Desigur, obiectivul este aici foarte clar: trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina. Și acum munca noastră din ultimele luni dă roade. Pentru că, la începutul războiului, dacă te uitai la gazul importat, 40% era gaz rusesc. Astăzi, am coborât doar la 9%.

Deci, acestea sunt cele cinci măsuri pe care le vom discuta cu statele membre la Energie informală Consiliul de miniștri vineri, 9 septembrie. Sunt vremuri grele și nu se vor termina curând. Dar sunt profund convinsă că, dacă arătăm solidaritate, unitate și avem hotărârea pentru asta, avem puterea economică și avem voința politică, a conchis preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Sursa: InvesTenergy

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.