Sep 7, 2022

Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești, Putin spune că va tăia livrările: “nu vom mai furniza nimic”

Comisia Europeană va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie a UE a consumului de energie electrică și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care nu sunt pe gaz, a declarat miercuri șeful blocului european.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc… Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor, citată de Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va înceta furnizarea de gaz și petrol dacă vor fi impuse plafoane de preț.

„Vor exista decizii politice care să afecteze contractele? Da, pur și simplu nu le vom onora. Nu vom furniza absolut nimic dacă ne contrazice intereselor”, a spus Putin. „Nu vom furniza gaz, petrol, cărbune, păcură – nu vom furniza nimic”, a spus Putin.

Unele țări din UE – care ar trebui să aprobe propunerile UE – se feresc totuși să limiteze prețurile gazului rusesc în cazul în care acest lucru le costă aprovizionarea în scădere pe care o primesc încă de la Moscova.

Von der Leyen a subliniat viitoarele propuneri de urgență ale UE de a reduce creșterea prețurilor la gaz și energie, care au crescut facturile pentru gospodării și au afectat industriile europene mari consumatoare de energie.

UE dorește să limiteze veniturile producătorilor care nu funcționează pe gaz și să-și reorienteze „profiturile neașteptate” în măsuri care să sprijine gospodăriile și companiile, a spus von der Leyen.

Prețurile energiei în Europa sunt de obicei stabilite de centralele de gaze, iar plafonul ar avea drept scop reducerea costului energiei electrice generate de parcuri eoliene, centrale nucleare și centrale pe cărbune care au costuri de funcționare mai mici, deoarece nu sunt expuse la creșterea prețurilor la gaze.

Firmele de petrol și gaze care au înregistrat creșteri uriașe ale profiturilor ar trebui, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a spus von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Alte măsuri pe care Bruxelles-ul le va propune includ o cerință ca țările să reducă utilizarea energiei electrice în orele de vârf și lichidități oferte de Guverne companiilor din energie, care se confruntă cu cerințe uriașe de garanții, odată cu creșterea prețurilor

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență vineri.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.