Comisia Europeană și-a anunțat în 2022 intenția de a adopta o comunicare care să stabilească o strategie pentru energia solară în UE. Prin “Strategia Uniunii Europe pentru energie solară” ar urma să fie instalați, până în 2025, 320 GW în capacități fotovoltaice și aproape 600 GW până în 2030.
Conform unui articol redactat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei – CNR-CME, strategia prevede 4 inițiative importante:
- Promovarea utilizării rapide și masive a energiei fotovoltaice prin intermediul Inițiativei europene privind acoperișurile solare;
- Scurtarea și simplificarea procedurilor de autorizare;
- Asigurarea disponibilității unui volum abundent de forță calificată de muncă pentru a rezolva problema reprezentată de producerea și utilizarea energiei solare în întreaga UE;
- Lansarea unei Alianțe a industriei energiei solare fotovoltaice, care urmărește să faciliteze extinderea bazată pe inovare a unui lanț valoric industrial rezilient al energiei solare în UE.
În urma consultării publice lansate de Comisia Europeană la începutul anului 2023, marea majoritate a respondenților a fost de acord cu o dezvoltare accelerată a energiei generate din surse solare.
Principalele recomandări au vizat orientarea acestei dezvoltări, în special, în sectorul clădirilor și simplificarea legislației și a mecanismelor pentru accesarea acestor surse.
Mai multe informații referitoare la rezultatele consultatiei publice puteti gasi accesând link-ul: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13338-EU-solar-energy-strategy_en