Oct 27, 2023

Conferința ”Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sectorul energetic românesc”

Astăzi a avut loc ediția a XI-a a conferinței ”Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sectorul energetic românesc”, organizată de publicația FOCUS ENERGETIC. În cadrul evenimentului, la care au participat reprezentanți din toate ramurile sectorului energetic, a fost analizat nivelul actual de pregătire pentru sezonul rece și eventualele riscuri care pot apărea în această perioadă pentru alimentarea utilizatorilor finali. Concluzia generală este că, momentan, având în vedere prognozele actuale privind starea meteorologică, suntem pregătiți să trecem iarna fără probleme, în principal datorită nivelului ridicat de înmagazinare a gazelor naturale, a rezervelor din lacurile de acumulare și a stocurilor de cărbune.

La eveniment s-a alăturat și doamna Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, care a subliniat câteva aspecte importante despre starea actuale a sectorului de producție din România:

”Pentru sectorul de producție, activitatea decurge ca în orice sezon, capabilitatea de a produce energie electrică a centralelor clasice este aceeași, indiferent de condițiile meteorologice (…) Chiar dacă există un deficit de precipitații, lacurile de acumulare sunt, deocamdată, la un nivel de umplere satisfacator. De asemenea, producatorii pe bază de gaze naturale nu ar trebui sa aibă probleme, inclusiv cei cu centrale cu cogenerare, care alimentează populația cu energie termică (…) Singura problemă pe care o văd, și care s-a mai întâmplat în trecut, este legată de deficitul de forță de muncă al producătorilor pe bază de cărbune, care ar putea pune probleme în ceea ce privește asigurarea stocurilor suficiente de cărbune pentru această iarnă. Desigur, problema forței de muncă este una permanentă, cu care ne confruntăm de mult timp.”

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.