Sep 9, 2022

CONSILIUL DE SUPRAVEGHERE SI DIRECTORATUL TRANSELECTRICA DISCUTA PRIORITATILE COMPANIEI

La invitatia presedintelui ENTSO-E – Herve LAFFAYE adresata membrilor Consiliului de Supraveghere si Directoratului, o delegatie a celor doua entitati care asigura conducerea dualista a Transelectrica s-a deplasat la Paris in perioada 28 august – 2 septembrie in care s-a desfasurat conferinta bianuala CIGRE 2022 si a raspuns pozitiv acestei invitatii. In agenda intalnirii cu reprezentantii ENTSO-E gazduite la sediul RTE miercuri 31 august au fost abordate sistematic subiecte de interes comun privind dezvoltarea cooperarii pe termen lung intre Transelectrica, ca membru OTS strategic in Europa de Sud-Est si Asociatia Profesionala ENTSO-E. Aceasta a inclus: Prioritatile Strategice ENTSO-E, Proiecte Corporative, Viziunea ENTSO-E pentru 2050, prioritatile Strategice precum si asteptarile strategice ale Transelectrica din partea ENTSO-E, interactiunea cu Membrii ENTSO-E astazi si evolutia in viitor, actualizarea cifrelor relevante, inclusiv Propunerea de Buget ENTSO-E 2023.
„Ne dorim ca Transelectrica sa sustina in continuare ENTSO-E să rămână vocea puternică unita în Europa, sa reprezinte OTS față de Institutiile Europene, ACER, Autoritatile de Reglementare, noua Entitate EU-DSO si ceilalti participanti in piata de energie, prin prioritizarea subiectelor strategice cum ar fi implementarea reglementărilor: Green Deal, Clean Energy for All Europeans (CEP), etc.” a subliniat Presedintele Consiliului de Supraveghere – Catalin Dascal in mesajul de deschidere al intalnirii. „Vom sustine cooperarea TRANSELECTRICA cu alti OTS in regiunea de Sud-Est a Europei pentru consolidarea retelelor si cresterea capacitatii de interconectare”, a concluzionat Catalin Dascal.
„Suntem incantati sa intampinam delegatia Transelectrica aici la Sediul Central al RTE la Paris si sa continuam discutiile exploratorii initiate cu cativa ani in urma si reluate recent la Bucuresti, cu obiectivul consolidarii comunicarii noastre si a pozitiei OTS Roman in structura ENTSO-E” a mentionat Herve LAFFAYE invitand reprezentantii Transelectrica sa prezinte prioritatile strategice si asteptarile strategice, precum si propuneri de imbunatatire a relatiei membrilor cu ENTSO-E.
„Ne imaginam ca ENTSO-E ar putea sa ofere sustinere pentru candidatul Transelectrica la viitoarele alegeri din 2023 în cadrul Bordului ENTSO-E, mai mult suport la nivelul Grupurilor Regionale ENTSO-E pentru cresterea ponderii de la 0,3% cat reprezinta valoarea insumata a Proiectelor TRANSELECTRICA selectate din totalul valorii Proiectelor TYNDP la o valoare rezonabila, proportionala cu ponderea participarii TRANSELECTRICA in Bugetul ENTSO-E”, a spus Mihai Paun, presedinte al Comisiei pentru Securitate Energetica si Investitii si membru al Consiliului de Supraveghere.
„Dorim sa oferim sprijinul TRANSELECTRICA pentru candidatura Moldelectrica – Operatorul de Transport si de Sistem al Republicii Moldova în vederea obținerii statutului de Membru Observator în cadrul ENTSO-E. Reiteram cu acest prilej aceasta asteptare strategica a TRANSELECTRICA din partea ENTSO-E” a continuat Mihai Paun.
In dialogul proactiv generat in intalnire au participat din parteea ENTSO-E: Herve LAFFAYE – presedinte al Adunarii Generale, Zbynek BOLDIS – vice-presedinte, Liam RYAN – vice-presedinte, Sonya TWOHIG – secretar General si Valerie Anne LENCZNAR – sef al echipei de Consilieri ai presedintelui ENTSO-E. Din partea Transelectrica au contribuit: Catalin DASCAL – presedinte al Consiliului de Supraveghere, Dumitru Virgil ORLANDEA si Costin-Mihai PAUN – membri ai Consiliului de Supraveghere si Florin TATARU – membru al Directoratului. Gabriel ANDRONACHE – presedinte al directoratului a participat de la distanta prin video.
Alte vizite si intalniri au fost organizate pentru delegatia CS si Directorat pe durata Conferintei CIGRE: Standul CIGRE, Standul ELES / OPERATO, Standul CESI, Standul DNV, Standul SMARTWIRES. Din intalniri s-au remarcat intalnirile cu Zdenek HRUSKA – director Dezvoltare Sistem si Strategie Tehnica CEPS, cu Giorgi AMUZASHVILI – membru al Bordului GSE (Operatorul de Sistem Energetic Georgian), cu Ionut TANASOAICA – CEO ELECTROMONTAJ, cu Ioannis KAMPOURIS – CEO si presedinte al Bordului SELENE – Centrul de Coordonare Regionala in Europa de Sud-Est, cu Tim HOLT – Vicepresedinte Siemens Energy, cu reprezentantii E-BRIDGE si intalnirea cu reprezentantii si invitatii FLUENCE – Companie Siemens si AES.
Înființată în 1921 la Paris, Franța, CIGRE este o comunitate globală dedicată dezvoltării în colaborare și împărtășirii expertizei în sistemele de transport al energie electrice. Comunitatea cuprinde mii de profesioniști din peste 90 de țări și 1250 de organizații membre, inclusiv unii dintre cei mai importanți experți din lume. În centrul său se află cele 61 de Comitete Naționale ale CIGRE din fiecare țară, printre care si Romania, care oferă diverse perspective tehnice și expertiză din fiecare colț al globului.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.