Sep 19, 2023

Constantin Saragea: Ministerul Energiei își propune listarea la bursă a cât mai multor companii performante din domeniul energetic

Sistemul Energetic Național se bazează pe Hidroelectrica pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a României și pentru atingerea țintelor impuse de către Uniunea Europeană stabilite prin programele Fit for 55 și REPowerEU. “Ne bazăm în bună măsură pe această companie pentru reducerea dependenței de combustibili fosili”, a declarat la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, Constantin SARAGEA – Secretar General al Ministerului Energiei.

Potrivit domniei sale, listarea pe bursă a Hidroelectrica a fost un moment istoric și pentru piața de capital și pentru companie, iar cifrele au fost neașteptate.

Constantin Saragea a precizat: “Orice român și, în genere, orice persoană care a crezut în potențialul de creștere al Hidroelectrica a putut achiziționa acțiuni și poate beneficia astăzi de posibila creștere a valorii acestora. Hidroelectrica a demonstrat că poate avea succes sustenabil, că este o companie performantă, condusă profesionist, și că este iremediabil înscrisă pe un drum al dezvoltării naționale și, de ce nu, la nivelul regiunii.

Mai este un lucru foarte important pe care trebuie să îl observăm: cei care au subscris și apoi s-au decis să vândă acum, deja au obținut profit. Și încă ceva, majoritatea românilor au investit în Hidroelectrica, fie că și-au dat seama sau nu. Fondurile de pensii (inclusiv Pilonul II de pensii) la care cotizează românii au subscris pentru listarea acestei companii la bursă. Așadar, câștigul îl vor simți la vârsta de pensionare. Desigur depinde cum va evolua piața la acel moment. Sunt unele mici riscuri, evident, ca în orice piață de capital. Dacă vorbim de Hidroelectrica, atunci vorbim de schimbări climatice care pot afecta afacerea. Nimeni nu poate cunoaște viitorul!!!”

Portofoliul de acţiuni deținut de Statul Român prin Ministerul Energiei la societățile din domeniul energiei și resurselor energetice cuprinde în prezent un numar de 33 operatori economici din domeniul energiei și al resurselor energetice, societăți naționale, companii naționale, regii autonome și operatori economici organizați ca societăți (31), respectiv ca regii autonome (2) care activează în domeniul producției, distribuției și furnizării energiei electrice și termice, sau al exploatării, prelucrării și valorificării resurselor minerale energetice (cărbune, uraniu, petrol, țiței și gaze naturale).

Constantin Saragea a precizat: “Ministerul Energiei a susținut admiterea la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București a cât mai multor companii din domeniul energetic.

Prin tranzacţionarea acțiunilor pe bursă se asigură posibilitatea ca investitorii privaţi să participe la deciziile şi managementul companiilor la care Statul este acționar majoritar, îmbunătăţindu-se astfel, semnificativ, eficienţa operaţională a acestor companii, prin cointeresarea investitorilor minoritari, asigurându-se astfel şi transparenţa actului decizional şi conferind încredere investitorilor. Admiterea la tranzacționare contribuie la stabilirea unei valori de piață a companiei, la o mai mare încredere din partea clienților și partenerilor de afaceri, facilitând accesul la capitalul necesar dezvoltării și creșterii afacerii.

Avem și aici și la bursa de la Londra companii puternice. Începând cu data de 12 noiembrie 2013, acţiunile SNGN ROMGAZ S.A. sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de BVB (Bursa de Valori București), iar Certificatele Globale de Depozit (GDR-urile) sunt tranzactionate pe piaţa reglementată administrată de London Stock Exchange.

Admiterea la tranzacționare a acțiunilor Societății Energetice Electrica SA, pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) și a GDR-urilor la Bursa de Valori de la Londra (LSE) a avut loc în data de 4 iulie 2014.

În data de 20 octombrie 2016, s-a încheiat oferta publică secundară privind vânzarea de către Fondul Proprietatea S.A. a unei dețineri de 6,4% în OMV Petrom S.A. (sub formă de acțiuni ordinare și GDR-uri). GDR-urile OMV Petrom au fost admise la listare pe segmentul standard al listei oficiale a Autorității de Conduită Financiară a Regatului Unit (UK Financial Conduct Authority) și admise la tranzacționare pe piața principală pentru instrumente financiare listate a Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange plc ”LSE”).

În viitor Ministerul Energiei își propune listarea la bursă a cât mai multor companii performante din domeniul energetic. Aceasta asigură garanția unui potențial important de dezvoltare, garanția unei bune guvernanțe corporative și a unui management performant. Listarea la bursă creează numeroase oportunități pentru companie, una dintre cele mai semnificative fiind aceea de a atrage capital suplimentar și de a-și finanța investiții în extinderea și modernizarea activelor sale. Un alt efect al listării la bursă este maximizarea transparenței companiei și asigurarea îndeplinirii tuturor premiselor de guvernanță corporativă. Prin aceasta, compania demonstrează angajamentul său față de standardele etice și de bună practică în afaceri.

Să știți că principalul obiectiv al actualei administrații a Ministerului Energiei o constituie investițiile. Chiar acum ministrul energiei, domnul Sebastian BURDUJA, este în Canada pentru a atrage parteneri și fonduri pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă pentru o investiție foarte importantă pentru România în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari. Așteptăm de asemenea mediul de afaceri și cel financiar ca să dezvoltăm împreună domeniul energetic, care este un domeniu de securitate națională, având în vedere contextul geo-strategic actual”.

Potrivit lui Saragea, doar printr-un parteneriat onest între stat și privat, România va reuși să construiască un sistem energetic stabil, independent și performant.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.