Reporter: Adrem Grup a împlinit la finalul anului trecut 30 de ani de activitate. Unde se situează în acest moment compania pe care o conduceţi şi cum a trecut peste provocări, în special peste provocările din perioada 2020-2022? Care au fost plusurile şi minusurile înregistrate în activitate?

Corneliu Bodea: În 1992 am început ca o afacere de familie. Fratele meu, Adrian Bodea, a sesizat nevoia de retehnologizare a industriei româneşti şi a pornit la drum cu visul de a se implica şi a pune umărul la tranziţia sistemului, care nu arăta foarte bine la momentul respectiv. Ulterior, m-am alăturat şi eu, şi împreună, cu aceeaşi viziune, la bine şi la greu, am reuşit să punem Adrem pe harta companiilor cu rol important în tranziţia energetică a ţării noastre.

În prezent, Adrem este printre cele mai mari companii private româneşti de servicii energetice şi singura care colaborează cu toţi operatorii principali de distribuţie de energie din ţară. Avem acoperire în toată ţara, operăm în peste 20 de judeţe cu sprijinul a peste 1000 de angajaţi.

Ultimii trei ani au fost nişte ani dificili, activităţile şi piaţa de energie în general fiind afectate de pandemia SARS-CoV-2 şi criza energetică. Iar acum avem şi conflictul din Ucraina care îşi face simţite efectele la nivel regional şi internaţional. Cu toate acestea, cu ambiţie şi rigurozitate, am reuşit să finalizăm proiectele propuse. În perioada 2020-2022, am continuat să lucrăm la digitalizarea a 250 de posturi de transformare din şase judeţe, prin integrarea lor în sistemul SCADA, pentru clientul nostru Distribuţie Energie Electrică România. De asemenea, am finalizat proiecte precum automatizările gazoductului BRUA, conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni – Chişinău şi noii staţii de măsurare gaze naturale de la Isaccea 1, bidirecţională (România- Ucraina şi invers). Prin realizarea acestora, ne-am consolidat experienţa în această zonă şi am contribuit la dezvoltarea şi modernizarea unor infrastructuri de importanţă strategică naţională.

Reporter: Transformarea sectorului energetic a devenit o prioritate pentru Comisia Europeană. Cum se înscrie activitatea companiei pe care o conduceţi în obiectivele prevăzute de Green Deal?

Corneliu Bodea: Am structurat Grupul Adrem astfel încât să răspundă celor trei obiectiveale luptei împotriva schimbărilor climatice: digitalizarea, descentralizarea şi decarbonizarea industriei de energie. Astfel, Adrem Engineering dezvoltă proiectele de digitalizare a infrastructurii energetice; Adrem Invest are în lucru proiecte de administrarea grupurilor de măsură, mentenanţa infrastructurii şi operarea reţelelor de distribuţie, iar Adrem Link implementează proiecte de energie verde şi de eficienţă energetică.

Pentru a beneficia cât mai mult de oportunităţile Green Deal, cred că investiţiile sunt cele mai importante în modernizarea capacităţilor de generare, adoptarea pe scară largă a digitalizării, a reţelelor inteligente de transport şi distribuţie, precum şi a eficienţei energetice.

Reporter: Piaţa prosumatorilor este în plină expansiune în ţara noastră. Care sunt proiectele din această zonă în care este implicată compania Adrem Grup? Cum s-a derulat, din punctul dumneavoastră de vedere, programul guvernamental Casa Verde?

Corneliu Bodea: Adrem este implicată în mai multe proiecte şi programe de eficienţă energetică, de energie verde şi e-mobilitate. Anul trecut am instalat aproape 3 MW prin sisteme fotovoltaice şi aproape 4 MW prin staţii de încărcare maşini electrice; alţi 5 MW sunt contractaţi prin programul “Casa Verde” şi “ElectricUp” atât pentrupersoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.

Prin programul guvernamental Casa Verde ne adresăm atât mediilor industriale şi comerciale, cât şi persoanelor care doresc să devină prosumatori. Mă bucură faptul că acest segment este în creştere, deşi sunt multe sincope în program, este bine că acesta se implementează şi se aliniază tendinţelor generale din Uniunea Europeană şi, de pe glob, în legătură cu adoptarea tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile.

Reporter: Este pregătit Sistemul Energetic Naţional să preia cantităţile de energie care sunt preconizate a fi livrate de prosumatori în următorii ani? Ce investiţii trebuie realizate în acest domeniu? Reprezintă acestea o nouă oportunitate de afaceri pentru Adrem Grup?

Corneliu Bodea: În acest domeniu, în perioada următoare, pentru asigurarea adecvanţei SEN, priorităţile ar trebui să fie dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice care să corespundă limitelor de emisii impuse de Taxonomia UE, tendinţelor de descentralizare şi reducere a congestiilor în reţele. De asemenea, o altă prioritate este creşterea şi menţinerea capacităţii în infrastructurile de transport şi distribuţie a energiei electrice, împreună cu creşterea nivelului de digitalizare, în vederea tranziţiei energetice şi integrării noului val de surse regenerabile de energie.

“Avem peste 3.000 de echipamente proprii RTU integrate în proiecte importante din sectorul energetic”

Reporter: Autorităţile de la Bucureşti au reuşit ca în tranziţia către energia verde să includă şi capacităţile de producţie pe gaze naturale. Care este implicarea Adrem Grup în această zonă? Colaboraţi cu Complexul Energetic Oltenia privind capacităţile ce urmează a fi realizate conform planului de reorganizare şi restructurare?

Corneliu Bodea: Proiectele de gaze în care este implicată Adrem sunt cele de construcţii, automatizare şi securizare ale conductelor de transport gaze. Soluţiile noastre acoperă exploatarea, producerea şi transportul gazelor şi petrolului. De la sisteme SCADA şi de management al distribuţiei la soluţii punctuale, precum Plant Distributed Control System, Leak Detection Systems, Pipeline Modelling & Optimization System sau Asset Management, oferim soluţii variate şi complexe livrate sub formă de antreprenoriat general.

Printre proiectele majore se numără implementarea unui sistem SCADA pentru întregul sistem naţional de transport al gazelor naturale; staţia Jupa, care interconectează sistemul naţional de transport gaze naturale cu o staţie de comprimare aferentă conductei BRUA, înlocuirea staţiei de măsurare gaze naturale SMG Isaccea 1 şi automatizarea gazoductului BRUA. Proiectele au fost implementate pentru clienţii noştri Transgaz şi VESTMOLDTRANSGAZ.