Nov 25, 2022

Cresc livrările de energie electrică din România către Republica Moldova. Vindem peste Prut inclusiv energie obținută din cărbune, la prețuri mai mari

Energocom, compania prin care Republica Moldova importă energie electrică, anunță că livrările de energie electrică din România pe contracte directe sunt în creștere

“SA Energocom a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MW bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MW bandă, cu 30 MW mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MW la preţ de 1.000 RON/MWh”, arată compania.

“În total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, Republica Moldova procură zilnic din România circa 2.000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2.500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2.700 MWh în zile de lucru și 3.200 MWh în weekend. Necesarul țării acum reprezintă în jur de 13.000 MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2500 MWh, circa 20% din consum.

Aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM”, arată Energocom.

“SA Energocom poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, spune directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari.

„În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a precizat directorul SA Energocom”, mai arată compania.

În Republica Moldova a fost reluată joi practic în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce ţara a suferit o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Pe parcursul zilei de miercuri, forţele armate ale Rusiei au atacat din nou masiv sistemul energetic ucrainean cu 67 de rachete de croazieră şi 10 drone şi, chiar dacă forţele aeriene ucrainene au reuşit să doboare 51 de rachete şi 5 drone dintre acestea, impactul celorlalte arme a lăsat Ucraina pe întuneric, cu pene de curent generalizate care au afectat şi ţara vecină Republica Moldova, cu 2,6 milioane de locuitori.

După atacurile ruse din Ucraina, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică în întreaga Republică Moldova, inclusiv în capitala Chişinău, pentru a doua oară din 15 noiembrie, când Rusia a lansat cel mai mare atac împotriva reţelei electrice ucrainene de la începerea invaziei.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.