Acționarii Fondului Proprietatea sunt solicitați să aprobe vânzarea acțiunilor deținute de societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, în cadrul unei oferte publice secundare (inclusiv, dacă este cazul, sub forma altor tipuri de valori mobiliare reprezentând astfel de acțiuni) pe una sau mai multe piețe reglementate și/ sau echivalente și/sau orice alt loc de tranzacționare din România și/sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene și/sau dintr-un stat terț și/sau în orice alt mod decis de către Administratorul Unic.
Convocatorul pentru Adunările Generale Extraordinare și Ordinare ale Acţionarilor din 15 noiembrie 2022 a fost completat în acest sens, FP urmând să supună votului acționarilor săi posibilitatea de listare a deținerii sale la Hidroelectrica și în străinătate, nu doar la BVB. De celalată parte, Ministerul Finanțelor cere ca vânzarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea în capitalul social al Hidroelectrica să se facă prin ofertă publică secundară, urmată de listarea doar la Bursa de Valori București.
Astfel, la solicitarea acționarului Ministerul de Finanțe, a fost introdus un nou punct pe ordinea de zi a AGA, respectiv aprobarea vânzării acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, prin ofertă publică secundară având obiect acțiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acțiuni la tranzacționare („Listarea”) doar la Bursa de Valori București.
Sumele de bani rezultate în urma vânzării parțiale sau integrale a pachetului de acțiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acționarilor Fondului Proprietatea sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către societate.
“Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, susținută de Guvernul României, face parte din viziunea implementată la nivelul Executivului, pentru a îmbunătăți guvernanța și transparența companiilor pe care le deține. Acest demers va contribui la dezvoltarea pieței locale de capital, care are un rol fundamental în dezvoltarea companiilor românești și accesul lor la finanțare care să le poată dinamiza investițiile. Consolidarea investițiilor va întări economia”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, în luna august, când a primit, la Palatul Victoria, delegația Fondului Proprietatea.
“Fondul Proprietatea susține deplin listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, ca piață principală, dar există argumente tehnice puternice în favoarea și a unei listări duale internaționale, pentru a face IPO-ul accesibil tuturor categoriilor de investitori. Trebuie să fim conștienți că prin valoarea sa – listarea a cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica reprezintă o tranzacție foarte mare nu doar în contextul pieței de capital din România, ci la nivel internațional -, prin urmare, este normal să dorim să ne asigurăm că listarea beneficiază de toate premisele necesare pentru a se desfășura în cele mai bune condiții, iar Hidroelectrica și România beneficiază de atenție maximă din partea investitorilor”, a afirmat Daniel Naftali, Vicepreședinte Senior al Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea, membru CS Hidroelectrica, într-un interviu acordat InvesTenergy.
Statul Român s-a angajat, în cadrul PNRR, să listeze Hidroelectrica până la sfârșitul semestrului I 2023. Acționarii Hidroelectrica au aprobat, în data de 31 martie 2022, inițierea listării acțiunilor societății la BVB în urma unei oferte publice a acțiunilor societății deținute de către Fondul Proprietatea. De notat că și Fondul Proprietatea și-a propus să finalizeze listarea Hidroelectrica cât mai curând posibil, vizând sfârșitul lunii noiembrie 2022 ca primă fereastră de oportunitate și, dacă nu este posibil, sfârșitul trimestrului I 2023, se specifică în Raportul semestrial.
Sursa: InvesTenergy