Jul 13, 2023

Debut în forţă pentru Hidroelectrica la BVB

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) au debutat în forţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), tranzacţiile derulate în prima zi cu titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică ridicându-se la 759,7 milioane de lei (153,5 milioane de euro), valoare cu mult peste cele obişnuite pentru piaţa noastră de capital.

După ce au atins un maxim de 115,2 lei, titlurile H2O au încheiat ziua la 110 lei, cu 5,7% peste preţul la care s-a realizat oferta publică, de 104 lei pe titlu. La preţul de închidere de ieri, evaluarea bursieră a companiei se ridică la 49,5 miliarde lei.

Listarea a fost marcată de un eveniment ce a avut loc la Banca Naţională a României (BNR), cea care a găzduit primul sediu al bursei la reînfiinţarea din 1995, la care au participat autorităţi, reprezentanţi ai BVB, ai Hidroelectrica şi a Fondului Proprietatea, cel care a vândut pachetul de acţiuni pe care-l deţinea în producătorul de energie, precum şi alţi actori ai pieţei.

• Mugur Isărescu: “Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă examenul de maturitate”

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că, prin listarea Hidroelectrica, Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă examenul de maturitate.

Domnia sa a afirmat: “Pornind de la zero în urmă cu aproape 30 de ani, companiile româneşti listate în prezent la Bursa de Valori din Bucureşti au ajuns să aibă o capitalizare cumulată de aproximativ 42 de miliarde de euro. Este o cifră impresionantă. Creşterea poate fi mai puţin rapidă de cât am fi dorit noi, cei care am participat atunci, în 1995, la inaugurarea bursei. Am fi vrut să ne dezvoltăm mai repede, să mergem mai repede. Însă creşterea a fost continuă şi a marcat o consolidare treptată”.

Guvernatorul a adăugat: “Banca Naţională a României, ca prim partener al bursei de valori şi găzduitor al bursei de valori, pune mare preţ nu numai pe dezvoltarea rapidă, dar şi pe o abordare chibzuită, sustenabilă pe termen lung. Astăzi, la 28 de ani de la reînfiinţare, având în vedere această dezvoltare sustenabilă, dar şi această listare record pentru zona noastră, spun că Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă astăzi examenul de maturitate”.

Mugur Isărescu a subliniat că, în Europa, cultura afacerilor este orientată în principal către finanţarea bancară, spre deosebire de modelul anglo-saxon, ce are în prim plan piaţa de capital.

“La nivelul Uniunii Europene şi la nivelul României, prin eforturi susţinute, se promovează necesitatea adâncirii pieţelor financiare şi importanţa creşterii finanţării prin intermediul pieţelor financiare şi al bursei, atât din perspectiva diversificării riscurilor, cât şi a randamentelor”, a spus guvernatorul BNR. “Ancorarea finanţării la nivelul României pe doi piloni, cel bancar şi cel al pieţei financiare bursiere, cred că nu poate aduce decât avantaje, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculaţii – se fac şi speculaţii financiare, dar ca un loc de finanţare pe termen lung, solid, a întreprinderilor”.

• Marcel Ciolacu: “Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că investiţiile pe care le va realiza Hidroelectrica vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice, precum şi asumarea unui rol mai curajos de jucător regional.

Domnia sa a declarat: “Pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice. Această abordare responsabilă şi orientată către consumator a ajutat populaţia şi a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înţelege aşteptările şi problemele românilor! Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român îşi păstrează integral participaţia de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca şi cetăţenii români şi alţi investitori instituţionali să devină acţionari”, a arătat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat: “Ştiu că Hidroelectrica are un plan ambiţios de dezvoltare în sectorul energiei verzi, pe care îl încurajăm şi susţinem. Aceste investiţii vor reduce dependenţa energetică faţă de Rusia şi vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice şi a asumării unui rol mai curajos de jucător regional. O companie care a susţinut, nu o dată, peste 50% din consumul naţional de energie electrică, joacă azi un rol esenţial în menţinerea stabilităţii şi securităţii energetice a întregii regiuni. Mai ales în contextul războiului din Ucraina, acest fapt a permis României să contribuie la susţinerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital”, a mai spus el.

• Radu Hanga: “Oferta Hidroelectrica este a treia cea mai mare la nivel mondial, în acest an”

Radu Hanga, preşedintele BVB a subliniat că, prin listarea Hidroelectrica, piaţa noastră de capital a devenit cea de-a treia cea mai mare din centrul şi estul Europei, doar Polonia şi Austria aflându-se în faţa noastră.

Reprezentantul bursei a afirmat: “Suntem aici pentru a celebra cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi a treia cea mai mare la nivel mondial în acest an. Este un lucru important, un lucru care ne pune pe harta globală a pieţelor de capital, ne consolidează poziţia. Oferta s-a derulat într-un moment complicat din punct de vedere economic şi geopolitic, iar succesul său în acest context ne arată că piaţa locală a câştigat în maturitate şi atractivitate. De asemenea, arată că investitorii locali şi internaţionali sunt dispuşi să aloce sume consistente, atunci când noi punem pe masa lor companii atractive”.

Radu Hanga a adăugat: “Astăzi, odată cu listarea Hidroelectrica, piaţa din România poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai mari pieţe din regiune. Capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria în acest moment. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră şi, totodată, ne aşteptăm să aibă un impact în ceea ce priveşte promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International”.

Conform preşedintelui BVB, fără ajutorul Statului Român, care este acţionarul majoritar al Hidroelectrica, listarea companiei nu ar fi avut loc. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica.

“Cred că este un semnal foarte important pe care statul îl dă, prin suportul acordat Bursei de Valori Bucureşti, legat de promovarea transparenţei în relaţia cu ecosistemul local, cu investitorii care, mare parte dintre ei, sunt cetăţeni ai României”, a spus Radu Hanga. “Mesajul cel mai important pe care Hidroelectrica îl da tuturor companiilor Made in România este că pot deveni lideri pe piaţa locală şi chiar regională printr-un model de business solid şi că piaţa de capital poate finanţa şi susţine dezvoltarea celor mai ambiţioase planuri”.

• Nicolae Ciucă: “Hidroelectrica este o companie cu o poziţie extrem de solidă pe piaţa românească şi cu potenţial de extindere la nivel regional”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că listarea Hidroelectrica reprezintă o probă clară că economia ţării noastre se deschide mai mult către piaţă şi către investitori, că integrează tot mai clar principiile liberei concurenţe care aduce dezvoltare. “Ne uităm la rezultatele financiare remarcabile de anul trecut ale Hidroelectrica, venituri de peste nouă miliarde de lei şi profituri de peste patru miliarde de lei, dar vedem şi planuri mari de investiţii, estimate la peste şapte miliarde de euro până în 2030. Vedem o companie cu o poziţie extrem de solidă pe piaţa românească şi cu potenţial de extindere la nivel regional. Vedem, de asemenea, direcţii extrem de încurajatoare pentru dezvoltarea companiei, în zona investiţiilor verzi, a producţiei de energie din surse regenerabile, dar şi pătrunderea cu succes pe piaţa de retail din energie, ca sector strategic pentru companie”, a spus Nicolae Ciucă.

• Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: “Sunt un susţinător al companiilor de stat şi private care doresc să se listeze”

Ministru Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că multe companii din portofoliul ministerului sunt deja listate, dar că va susţine listarea unor pachete suplimentare de acţiuni.

Domnia sa a afirmat: “Interesul investitorilor de tip retail s-a manifestat şi în listarea Hidroelectrica şi noi am insistat foarte mult ca tranşa pentru investitorii de tip retail să fie 20 la sută din ceea ce s-a listat. Fac un apel către toţi românii să investească în piaţa de capital, în Bursa de Valori Bucureşti şi în Hidroelectrica. Am făcut un exerciţiu foarte simplu. Am luat ca referinţă anul 1998. Şi am spus că dacă un român ar fi investit 100 de lei în indicele BET, deci o investiţie sigură, 100 de lei lunar, din 1998 până astăzi, ar fi avut undeva la 292.000 – 300.000 de lei ca urmare a acelei investiţii. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, ar fi avut undeva la 70.000 de lei. Dacă i-ar fi ţinut la saltea sau în podul casei, ar fi avut undeva la 30.000 de lei. Iată deci că piaţa de capital poate fi o modalitate foarte bună pentru români să îşi înmulţească agoniseala”.

Sebastian Burduja: “Sunt aici să vă sprijin împreună cu celelalte autorităţi pentru a face din listarea Hidroelectrica un nou început al marilor listări pe Bursa de Valori Bucureşti, şi veţi avea în mine întotdeauna un susţinător al companiilor de stat şi private care doresc să se listeze, inclusiv din portofoliul Ministerului Energiei. Multe sunt deja listate, dar putem să luăm în considerare faptul că mai pot să listeze un pachet de acţiuni şi pentru asta mă voi lupta”.

• Bogdan Badea, Directorul Hidroelectrica: “Reuşita IPO-ului reprezintă o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească”

Bogdan Badea, directorul executiv al Hidroelectrica, a subliniat că listarea companiei la BVB va susţine creşterea pe termen lung a producătorului de energie electrică.

Domnia sa a afirmat: “Listarea este etapa finală a unui proces pe care ni l-am asumat, o împlinire a unui efort intens şi de durată, ale cărui rezultate le vedem astăzi. Reuşita IPO-ului reprezintă, pe de o parte, o realizare istorică pentru companie şi, pe de altă parte, o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească de a contribui la creşterea noastră ca economie, ca ţară şi ca naţiune (…). Interesul semnificativ din partea investitorilor naţionali şi internaţionali reprezintă o dovadă nu doar a calităţii curente a afacerii noastre, ci şi a perspectivelor sale viitoare, iar listarea în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB va susţine creşterea pe termen lung a Hidroelectrica”.

• Johan Meyer, Franklin Templeton: “S-a dovedit că România nu concurează doar pentru interesul investitorilor locali sau regionali, ci globali”

Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, a punctat că, peste cinci – zece ani, listarea Hidroelectrica la BVB va fi considerată un eveniment definitoriu pentru istoria pieţei de capital din România. “Avem o oportunitate unică să continuăm să construim pe baza succesului, care s-a dovedit că România nu concurează doar pentru interesul investitorilor locali sau regionali, ci globali. Iar noi, Franklin Templeton şi Fondul Proprietatea vom continua să participăm la eforturile şi proiectele pentru atingerea potenţialului României pe termen lung”, a spus Johan Meyer.

Odată cu listarea de ieri, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti. Oferta publică iniţială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală şi de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent şi a treia la nivel global în 2023 în funcţie de valoare, conform unui comunicat al Franklin Templeton.

În septembrie anul trecut, Porsche se lista la Frankfurt Stock Exchange, cel mai mare IPO realizat vreodată în Europa în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră, de aproximativ 78 de miliarde de euro, conform producătorului de maşini.

Sursa; Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.