Ca în proverbul ”un nebun aruncă o piatră în apă și 10 înțelepți se chinuie s-o scoată”, pare că Bruxellesul a aruncat ”piatra” energiei verzi, iar acum lasă 27 de state să găsească singure soluții pentru ieșirea din criza energetică! Guvernanții de la București ar trebui să fie mult mai fermi în a solicita Bruxellesului să vină cu soluții! Din punctul nostru de vedere, o soluție ar fi reglementarea prețurilor pe întreg lanțul, de la producătorii, transportatorii, distribuitorii și furnizorii, până la consumatorii de energie, dar în întreaga Uniune Europeană (UE). Iar autoritățile române ar trebui să se abțină să ia vreo hotărâre până când vine cu o soluție Comisia Europeană. Altminteri, guvernanții riscă să zăpăcească și mai mult piața de energie!
Zilele acestea fierbe toată piața internă de energie! Autoritățile se pregătesc să modifice legislația privind compensarea/plafonarea prețurilor la energie (electrică și gaze naturale). Iar pentru aceasta apar în spațiul public diverse variante de modificare (până acum s-a ajuns la 3 variante!). Asociațiile din domeniul energetic vin cu propriile inițiative. Specialiștii, care nu sunt nici la stat, nici la privat (sunt, de exemplu, din mediul academic), vin cu propriile soluții. Una nu seamnănă cu cealaltă!
Cert este că, în oricare variantă, populația plătește maxim 0,8 lei pentru un kilowattoră de curent electric și maxim 0,31 lei pentru un kilowattoră de gaze naturale. De asemenea, schema de ajutor se prelungește până la sfârșitul verii viitoare (31 august 2023).
În ultima variantă, așa cum a cerut Comisia Europeană, se face o reducere de 15%: factura populației este subvenționată până la un consum de 255 kWh/lună (față de 300 kWh în prezent), iar la IMM-uri se subvenționează doar 85% din factură. Ceea ce va duce la adevărate tragedii pentru bucureșteni și timișoreni! Pentru că nu funcționează ”radeții”, oamenii se vor încălzi la iarnă cu ce vor putea: aere condiționate, aeroterme, calorifere electrice, reșouri etc. Adică aparate ce consumă curent electric și, evident, vor depăși ”cu brio” cei 255 kWh/lună. Astfel, vor plăti prețul întreg al curentului electric, care poate ajunge și la 4-5 lei/kWh! O factură la curent de 20 milioane de lei vechi/lună nu va fi o excepție sau o greșeală!
Sigur, Coaliția la guvernare a promis că legislația se va modifica începând cu 1 septembrie. Nu înțelegem de ce țin cu atâta îndârjire să-și țină cuvântul! Pentru prima oară! Pentru că probleme sunt în toată Europa! Zilnic vedem prețuri de 500 – 600 – 700 euro/MWh! Fără alte tarife incluse (transport, distribuție, TVA etc.)!
Comisia Europeană trebuie să intervină
Creșterile de prețuri au început încă din vara anului trecut. Un preț normal la curent este de circa 50 euro/MWh (sigur, în țările nordice, prețurile sunt și de 10-15 euro/MWh). Un preț de 50 euro/MWh era specific termocentralelor ce produc energie din cărbune. La acest preț se adaugă costul certificatelor CO2. Care, anul trecut, a ajuns la aproape 100 euro. Astfel, prețul final al ”electronului” a ajuns la 150 euro/MWh. Cu 300% mai mare decât un preț normal! Practic, politicile Bruxellesului, Pactul Verde european au majorat de trei ori prețul curentului!
Tot în vara anului trecut și-a modificat și Rusia politica de vânzare a gazelor naturale: a refuzat să mai prelungească contractele pe termen lung de livrare a gazelor naturale (care prevedeau prețuri ”normale”) și a preferat să vândă pe burse, pe piețele spot (unde prețurile sunt mult mai mari). Poate și pentru a recupera din pierderile pricinuite de perioada pandemică. În 2020, în perioada de lockdown, prețul electricității a fost de circa 20 – 25 euro/MWh (125 lei/MWh), iar la gaze naturale – chiar și de 6 – 8 euro/MWh (30 – 40 lei/MWh)! Sau, poate, doar pentru ”a-și arăta mușchii” și-au modificat rușii politica de vânzare a gazelor!
Practic, ”vina” creșterilor de prețuri de anul trecut este împărțită între Bruxelles (din cauza schemei EU ETS și a certificatelor CO2) și Moscova (din cauza ofertei limitate și a prețurilor practicate de Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei).
Între timp, Rusia a invadat Ucraina, au intervenit sancțiunile împotriva Moscovei, iar prețul gazelor naturale a explodat! Iar un preț de 250 – 300 euro/MWh la gaze a devenit aproape normal!
Cert este că Bruxellesul a determinat creșterile de preț! Și tot Bruxellesul trebuie să găsească soluții!
De altfel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicecancelarul și ministrul al Afacerilor Economice și Protecției Climatice al Germaniei, Robert Habeck, consideră că reforma pieței de energie electrică din Uniunea Europeană (UE) ar trebui realizată la începutul anului 2023.
„Avem nevoie de un instrument de urgență care să funcționeze mai rapid. Vorbim despre săptămâni”, a spus von der Leyen, recent, în timpul unui discurs la Ministerul German al Economiei. „Și atunci trebuie să realizăm o reformă structurală profundă a pieței de energie electrică. Aceasta va fi la începutul anului viitor”, a subliniat șeful CE.
Pe piața europeană de energie electrică, prețurile sunt în prezent stabilite în principal de centralele pe gaz. Deoarece prețul gazului a crescut brusc pe fondul evenimentelor curente din Ucraina, electricitatea a devenit și mai scumpă. Reforma pieței europene a energiei electrice ar putea schimba situația, astfel încât consumatorii să plătească mai puțin pentru, de exemplu, electricitatea ieftină produsă solar și eolian.
Totodată, von der Leyen, referindu-se la perioada toamnă-iarnă, a exprimat opinia că Rusia ar putea întrerupe complet aprovizionarea cu gaze. „Pornim de la cel mai rău scenariu și suntem forțați să o facem (reforma sectorului energetic, n.ed.) ”, a rezumat ea, potrivit Agerpres.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute despre reformarea pieței energiei. Șeful CE a anunțat, recent, că blocul comunitar caută să dezvolte un instrument care să elimine legăturile dintre prețurile la gaze și electricitate și a declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru a stopa costurile ridicate. „Orice decizie privind plafonarea prețurilor energiei va limita profitabilitatea generării de energie din arderea gazului natural, ceea ce ar putea duce la o scădere a cererii. Ținând cont de incertitudini și de nivelul limitat al lichidității pe piață, prețurile vor fluctua probabil semnificativ”, a apreciat Warren Patterson, de la ING Groep NV.
Cehii presează Bruxellesul
Preţurile ridicate la energie, care-i afectează pe europeni, trebuie rezolvate la nivelul UE, a afirmat premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Petr Fiala informase că Republica Cehă va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei din UE, consacrată creşterii preţurilor energiei în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Decizia de convocare a acestei reuniuni intervine pe fondul încercărilor statelor membre ale UE de a-şi reduce dependenţa de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz.
Într-un mesaj pe Twitter, Fiala a precizat că a discutat din nou cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Înaintea Consiliului Energiei al UE, vrem să găsim împreună cu liderii UE un mod de a ajuta cetăţenii şi companiile”, a declarat premierul ceh.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent.
Săptămâna trecută, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un megawattoră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro/MWh.
În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.
În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.
Aprovizionarea cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.
„Pur şi simplu Europa nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze”, a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.
De aceea este nevoie de o strategie unitară, la nivelul întregii Uniuni Europene, și nu ”de cârpeli” naționale! Guvernanții noștri ar trebui să preseze Bruxellesul, la rândul lor, pentru a veni cu o soluție! ”Paleativele”, care mai mult încurcă, decât descurcă piața românească de energie și gaze, nu fac decât să amâne, într-o măsură mai mare sau mai mică, inevitabilul: un faliment al statului sau un faliment al românilor!
Sursă: www.focus-energetic.ro