Oct 12, 2022

Distribuitorii de energie pot accesa finanţări pentru modernizarea reţelei

Distribuitorii de energie electrică pot accesa finanţări pentru extinderea şi modernizarea reţelei, prin Fondul pentru Modernizare, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Data deschiderii apelului de proiecte este 11 octombrie, ora 14:00, iar data închiderii este 20 iunie 2024, ora 17:00.

Se poate obţine finanţare nerambursabilă pentru proiecte de investiţii în infrastructura energetică, respectiv modernizarea şi realizarea de noi tronsoane în reţele de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, inclusiv pentru tranziţia de reţele de transport şi distribuţie a gazelor naturale capabile să preia hidrogen verde şi pentru construirea şi modernizarea depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale şi pentru creşterea nivelului de interconectivitate al reţelei electrice de transport.

Solicitanţii eligibili sunt operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari definiţi în Legea nr.123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, art. 3, pct. 70.

Bugetul alocat apelului de proiecte este de 1,1 miliarde de euro, iar totalul aprobat pentru anul 2022 este în valoare de 100 de milioane de euro.

Sprijinul public estimat din partea Fondului pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile.

Finanţarea se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate. Valoarea minimă este de 5 milioane euro fără TVA, iar cea maximă 50 de milioane de euro fără TVA.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.