Sep 20, 2022

Distribuitorul de gaze Moldovagaz din Republica Moldova vrea să majoreze preţurile gazelor cu 31,5%

Distribuitorul de gaze Moldovagaz din Republica Moldova a cerut ieri autorităţii de reglementare a energiei permisiunea de a majora preţurile gazelor livrate populaţiei şi industriei cu 31,5%, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză energetică de iarnă, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Solicitarea a fost anunţată de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram, noul preţ propus fiind de 26.675 lei moldoveneşti (1.382 dolari) pe mia de metri cubi.

“Principalul factor care a necesitat acest pas a fost creşterea semnificativă continuă a preţurilor de achiziţie”, a scris Ceban.

Majorarea propusă ar afecta atât consumatorii casnici privaţi, cât şi consumatorii industriali.

Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi a fost puternic afectată de creşterea abruptă a preţurilor spot ale gazelor după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile capitalei Republicii Moldova, Chişinău, pentru a cere demisia guvernului pro-occidental, invocând preţurile ridicate ale combustibilului şi inflaţia mai mare. Câteva sute de protestatari au rămas în corturi peste noapte în faţa Parlamentului Republicii Moldova.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.