May 25, 2023

”Divergențe” între Bruxelles și statele UE

Comisia Europeană a recomandat ca toate guvernele statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, în ideea de a echilibra finanţele publice şi a respecta regulile fiscale în 2024, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Potrivit legislației naționale, până în martie 2025, în România prețul curentului electric plătit pe factură de consumatorii casnici și industriali nu poate depăși 1,3 lei/kWh (cu toate taxele incluse). Diferența între prețul real și cel facturat este susținut de la bugetul statului. Pe de altă parte, autoritățile de la Berlin au anunțat, recent, că vor ca firmele nemțești să nu plătească energia electrică la un preț mai mare de 0,06 euro/kWh (0,3 lei/kWh), diferența urmând să fie susținută de la bugetul statului german. Comisia Europeană a formulat și trei recomandări specifice de ţară pentru România. Prima: să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an.

„Toate statele membre ar trebui să elimine măsurile de sprijin în domeniul energiei, aflate în vigoare, până la finele lui 2023”, a anunţat Executivul comunitar în recomandările sale anuale, a căror îndeplinire are un impact asupra obţinerii de granturi europene de la Fondul de relansare.

„În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se mai arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

Majoritatea statelor membre UE au introdus anul trecut diferite măsuri destinate să contracareze impactul preţurilor crescute la energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze. În contextul actual, însă, când preţurile la energie sunt din nou la un nivel redus, un astfel de nivel de sprijin este nesustenabil şi ar însemna că multe state membre nu vor fi în măsură să îşi respecte limitele privind cheltuielile primare nete recomandate de Comisie în cadrul unei reforme a regulilor fiscale UE, care este negociată în prezent de guvernele statelor membre.

Comisia Europeana a formulat și trei recomandări specifice de ţară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023.

Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situaţiei de deficit public excesiv în România până în 2024, şi întărirea poziţiei externe a României. În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, şi să utilizeze economiile rezultate, astfel, pentru reducerea deficitului. „În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

De asemenea, România trebuie să menţină investiţiile publice şi să asigure o absorbţie eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare şi rezilienţă dar şi a altor fonduri europene, mai ales pentru a susţine tranziţia ecologică şi digitală. Pentru perioada de după 2024, România ar trebui să urmeze o strategie fiscală pe temen mediu de consolidare graduală şi sustenabilă, combinată cu investiţii şi reforme care să permită o creştere sustenabilă mai mare şi o poziţi fiscală prudentă.

Cea de-a doua recomandare vizează asigurarea unei guvernanţe eficiente şi întărirea capacităţii administrative pentru a permite o implementare rapidă a planului de redresare şi rezilienţă. În acest sens este menţionată o finalizare rapidă a capitolului REPowerEU, în vederea începerii rapide a implementării sale. De asemenea, România trebuie să continue cu implementarea rapidă a programelor de politici de coeziune, care sunt complementare cu sinergiile din planul de redresare şi rezilienţă.

Cea de-a treia recomandare a Comisiei este reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi accelerarea tranziţiei la energia verde, în special printr-o extindere mai rapidă a energiilor regenerabile şi îmbunătăţirea capacităţii reţelelor astfel încât noile capacităţi de producţie să poată opera pe piaţă. României i se recomandă să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică şi eforturile privind renovarea energetică a clădirilor, inclusiv prin oferirea unui acces mai bun la informare şi soluţii de finanţare sustenabilă. De asemenea, România trebuie să îşi îmbunătăţească eforturile destinate dobândirii de compenteţe necesare în cadrul tranziţiei energetice.

Recomandările specifice fiecărei ţări adoptate în cadrul semestrului european le oferă statelor membre orientări care să le ajute să răspundă adecvat atât noilor provocări, cât şi celor persistente, şi să îndeplinească principalele obiective strategice comune.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.