Sep 12, 2023

Dumbrăveanu (ANRE): Lucrăm la un cadru legislativ legat de comunităţile de energie ale cetăţenilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei are în vedere dezvoltarea unui set de reglementări şi a unui ghid care să permită clienţilor activi să acţioneze pe piaţă şi să se constituie în comunităţi energetice ale cetăţenilor, a declarat, marţi, Claudiu Dumbrăveanu, director general al ANRE, potrivit Agerpres.

Acesta a prezentat patru modele de comunitate energetică a cetăţenilor. Primul este cel al unei comunităţi formate din mai mulţi prosumatori (cum ar fi cazul unui complex rezidenţial, al unui cartier sau unui sat, unde mai mulţi cetăţeni şi-au instalat instalaţii fotovoltaice) care doresc să se constituie într-o comunitate energetică pentru a-şi maximiza bunăstarea prin consumul energiei produse, iar surplusul să poate fi injectat în reţea.

Un alt model prezentat de Dumbrăveanu este cel al unei investiţii comune, ca de exemplu locatarii dintr-un bloc care împreună realizează o investiţie şi pot acţiona ca o comunitate sau pot acţiona ca un client activ. Aceştia trebuie însă să-şi fundamenteze un mod de împărţire a rezultatelor, procentual, în funcţie de contribuţia fiecăruia. În acest caz nu este nevoie de licenţă, pentru că se apelează la un furnizor.

Al treilea model prezentat de oficialul ANRE este tot al unei comunităţi care realizează o investiţie comună, dar care necesită licenţă şi poate participa la piaţă.

Ultimul caz, care a adus câteva provocări, potrivit lui Claudiu Dumbrăveanu, este cel privind share-uirea energiei.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.