Jun 17, 2022

După încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27, vor intra în vigoare noile preţuri. Sfatul meu e să citiţi cu atenţie factură!

Potrivit Ordonanței de Urgență 27 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizori este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh, maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv si maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.

Românii benefiază de acest sprijin pentru o perioadă limitată de un an de zile, însă majoritatea cu toții ne confruntăm cu întrebarea retorică “Ce se întreabă ce se va întâmpla cu prețurile la energie după încetarea Ordonanței? Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale “Critical Infrastructure Protection Forum” (CIP Forum V 2022) a venit cu o clarificare și totodată a tras un semnal de alarmă clienților finali făcându-i atenți la contractele pe care ar putea să le semneze ulterior cu furnizorii care vin cu oferte noi.

“Activităţile concurenţiale se desfăşoară pe partea de producţie, înmagazinare, în cazul gazelor naturale şi partea de furnizare. Evident, şi aici avem infrastructuri critice care sunt protejate. Deci, orice recunoaştere de costuri pentru activităţile reglementate trebuie să fie recunoscută şi de autoritatea de reglementare. Nu vreau să spun despre ANRE că nu ar înţelege importanţa securităţii cibernetice a infrastructurilor critice, dar sunt costuri limitate tocmai pentru ca tarifele să rămână în continuare suportabile. Şi aşa au crescut, dar nu din cauza costurilor aferente infrastructurii critice. Dacă s-ar recunoaşte sau dacă ar fi mai multe elemente de infrastructură critică recunoscute de autoritate şi prin Hotărâre de Guvern, cu siguranţă tarifele ar ajunge şi mai mari şi oricum sunt la limita suportabilităţii. Gândiţi-vă că pe lângă tarife mai e preţul mărfii, al energiei şi al gazelor, care au crescut în ultima perioadă şi este doar începutul. Deocamdată nu resimţim, pentru că sunt plafonate. Dar să vă uitaţi cu atenţie ce veţi semna în continuare, ce contracte veţi semna cu furnizorii care vin cu oferte noi. Chiar dacă preţurile sunt plafonate, după încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27, vor intra în vigoare noile preţuri. Sfatul meu e să citiţi cu atenţie factură”, a explicat Vlăsceanu.

Directorul executiv HENRO a subliniat faptul că sectorul de energie din România este supra-reglementat şi că “deja este mult prea mult”.

“Noi vorbim foarte mult despre securitate energetică şi despre cum România poate să devină un furnizor de securitate energetică, dar niciodată sau de prea puţine ori vorbim şi despre asigurarea securităţii cibernetice pentru elementele de infrastructură critică din sistemul energetic. Evident că nu tot sistemul energetic poate fi considerat infrastructură critică. Nu că n-ar fi bine cât mai mult din sistem să fie considerat, pentru că orice incident, orice avarie, orice defecţiune în sistem se poate propaga şi poate produce pagube materiale umane semnificative. Din fericire, tehnologiile au evoluat suficient de mult pentru a limita astfel de incidente (…) Activitatea de transport şi distribuţie, atât energie electrică, cât şi gaze naturale sunt activităţi reglementate de către ANRE, tarifele fiind activităţi de monopol natural, iar costurile sunt recunoscute printr-o metodologie specifică. Tarifele sunt stabilite de către autoritatea de reglementare şi n-o să intru în detalii. E un sector supra-reglementat… Părerea mea este că deja este mult prea mult. Trebuie să înţelegeţi că aceste tarife le plătim noi”, a afirmat Silvia Vlăsceanu.

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.