Oct 19, 2022

Economia de gaze naturale: Sfaturi utile pentru a nu irosi energia | InvesTenergy

Europa se confruntă cu cea mai acută criză energetică din ultimele decenii, prelungirea conflictului din Ucraina punând presiune pe volumele de gaz disponibile pentru achiziționare.

În spațiul public se înmulțesc îndemnurile legate de reducerea consumului, mai ales în contextul în care Comisia Europeană a cerut, la nivelul statelor membre, reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%. Totodată, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a tras recent un semnal de alarmă asupra faptului că iarna următoare criza energetică s-ar putea adânci, deoarece primăvara ne-ar putea găsi cu depozitele la minimum, în contexul unei ierni friguroase.

De aceea, economia de energie trebuie să devină un comportament obișnuit și să ne dezvoltăm reflexul de a nu o irosi. ENGIE Romania, furnizor de gaze naturale și servicii tehnice, oferă câteva sfaturi care te pot ajuta să nu irosești energia. Pe timp de iarnă, fiecare grad în minus la termostat poate reduce consumul cu până la 5%.

Nu este indicat să oprești centrala termică atunci când pleci de acasă, pentru că temperatura din locuință va scădea brusc și va fi necesară o cantitate mare de energie pentru a o reîncălzi.

Dacă pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.

Atunci când utilizezi cuptorul, evită, pe cât posbil, să deschizi ușa acestuia, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.

Totodată, pregătirea a două preparate în același timp, în cuptor, îți oferă o reducere la consum.

Dacă ai posibilitatea, alege să schimbi centrala veche cu una nouă. Centralele noi, în condensație, pot reduce consumul de energie cu până la 20%. Asigură-te că efectuezi periodic, în termenele legale, verificarea centralei termice. Poți monta robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare camera. Ține draperiile deschise ziua, astfel încât locuința să se încălzească natural de la soare cât mai mult.

Pe termen lung, cea mai bună modalitate de reducere a consumului este investiția în izolarea locuinței. Eficientizarea energetică a locuinței diminuează pierderea de căldură cu până la 30%. Dacă nu ai această posibilitate, poți identifica totuși zonele prin care se pierde căldura din locuință și să le remediezi, cum ar fi de exemplu, etanșarea ușilor și ferestrelor.

De asemenea, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilă în apropierea acestora. Mai multe sfaturi utile puteți afla pe engie.ro.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.