Nov 17, 2022

Hidroelectrica va oferi energie “la cel mai bun preț din piață” și după 1 ianuarie, și pentru clienții cărora le vor expira contractele, și pentru clienții noi

Hidroelectrica, compania cu cel mai mic preț al energiei pentru clienții casnici, va continua să facă oferte pentru a atrage clienți noi și va re-oferta clienții actuali cărora le vor expira contractele și după 1 ianuarie 2023, când va intra în vigoare noul mecanism de semi-reglementare a pieței de energie electrică.

Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, spune că, și după ce va intra în vigoare obligația de a vinde energia în sistemul de achiziție centralizată, compania va continua să faca oferte pentru a atrage clienți noi pe furnizare și va oferi re-contractarea pentru clienții cărora le vor expira contractele între timp.

“Vom continua să facem oferte și pentru clienții casnici și pentru clienții non-casnici la cele mai competitive prețuri din piață și după 1 ianuarie 2023. Vom face și fidelizare, vom continua și cu clienții cărora le expiră contractele”, ne-a declarat Bogdan Badea.

Directorul Hidroelectrica spune că firma va face oferte de piață concurențială avantajoase pentru clienții casnici și după 31 decembrie 2022, când expiră actuala ofertă de 0,25 lei/kWh pentru energia activă, cea mai bună din piață, dar nu a spus un preț. “Oferta de după 1 ianuarie va fi la cel mai competitiv preț din piață”, a spus Badea.

El ne-a mai spus că, în acest moment, Hidroelectrica a ajuns furnizor de energie electrică pentru circa 450.000 de clienți casnici.

Badea a a mai spus că “odată cu migrarea către noul sistem informatic de ultimă generație care are capacitatea de a gestiona un portofoliu mult mai mare și coroborat cu stabilizarea cadrului legislativ, începând cu 1 ianuarie, se va intra în normalitate cu facturarea”

Hidroelectrica trebuie să contribuie la noul mecanism

Guvernul a aprobat recent o Ordonanță de Urgență care impune producătorilor de energie electrică obligația de vinde energia încă necontractată la prețul fix de 450 de lei/MWh către operatorul pieței de energie, OPCOM, urmând ca apoi OPCPOM să vândă energia la același preț furnizorilor cu clienți finali, operatorilor rețelelelor de distribuție și transport și clienților industriali mari. Mecanismul, denumit de achiziție centralizată, se aplică între 1 ianuarie 2023 și 31 martie 2025.

Hidroelectrica trebuie să intre și ea în acest mecanism, și în piață a apărut temerea că firma, obligată fiind să vândă energia disponibilă pe acest mecanism, după 1 ianuarie, nu va mai oferi prelungirea contractelor cu actualii clienți de pe furnizare, care sunt încheiate pe un an, și nici nu va mai putea să facă oferte pentru a atrage clienți noi.

Hidroelectrica a raportat venituri de 6,88 miliarde de lei la nouă luni, în creștere cu aproape 47% față de intervalul echivalent din anul 2021. Profitul operațional a crescut și el cu 33%, la 4,14 miliarde de lei.

Pe fondul acestui an secetos, Hidroelectrica a avut vânzări de doar 10,6 TWh, în scădere cu 24,5% față de cei 14 TWh din aceeași perioadă a anului 2021. Compania a raportat vânzări de energie din producția proprie (deci practic atât a produs) de 10 TWh, față de cei 13,6 din primele nouă luni ale anului trecut – o scădere ci 26,3%.

Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.