Nov 15, 2023

Energy Forum -Ediția a X-a: “Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic”

Doamna Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, a participat la cea de-a X-a ediție a conferinței “Energy Forum – Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic”. Regăsiți, în continuare, declarația doamnei Vlăsceanu:

„La nivel mondial, 35% din producția de energie electrică provine din cărbune, noi am ajuns la sub 15%, în condițiile în care am plecat de la o pondere de 30% a cărbunelui în mixul energetic național, pe vremea când, pe hârtie, erau 22.000 MW instalați. Cărbunele continuă să fie, la nivel mondial, principala sursă energetică, iar China, cel puțin, continuă să pună în funcțiune noi capacități de producție pe cărbune. Este adevărat că este și principalul producător de energie electrică din surse regenerabile, deoarece are o industrie cu care Europa nu se poate mândri.

Astfel, pașii cu care se face tranziția energetică la nivelul Uniunii Europe trebuie regândiți, pentru că vom ajunge la suportabilitate: pot cetățenii suporta ritmul tranziției energetice, pentru că aceasta costă foarte mult? Având în vedere actualele condiții geopolitice, nu știm cum vor reacționa cetățenii în viitor la prețurile energiei electrice și nu numai, pentru că viața, în general, se va scumpi.

Cărbunele nu trebuie eliminat brusc din mixul energetic, pentru că este o capacitate de bază a sectorului energetic. Nu poți să te bazezi pe energia din surse regenerabile pentru acoperirea consumului. Sunt momente din zi în care nu este soare, iar vântul nu bate, deci, tot consumul trebui asigurat din capacități în bandă: nuclear, hidro, cărbune, gaze naturale. Toate aceste capacități de producție în bandă sunt cele care pot asigura funcționarea în siguranță a sistemului electroenergetic, fără a fi dependenți de factori aleatori, precum cei meteorologici. Altfel, vom fi importatori net de energie electrică.

Nuclearul rămâne cea mai bună opțiune pentru energie curată, chiar dacă nu este verde, este cea mai puțin poluantă sursă. Vedem că foarte multe state revin asupra unor decizii de scoatere a nuclearului din mixul energetic, tocmai pentru că fără capacități de bază nu se poate asigura siguranța și stabilitatea sistemelor electroenergetice, chiar dacă sunt interconectate, pentru că o avarie într-un stat membru se propagă către toate celelalte sisteme. Energia produsă din surse hidro rămâne, de asemenea, o opțiune, dar și aici se pregătesc acțiuni în instanță pentru a bloca cele 9 proiecte de interes național care au fost deblocate prin legea promulgată recent.

În ceea ce privește LNG, care se vehicula a fi soluția pentru a deveni independenți de gazul rusesc, ultimele studii demonstrează că utilizarea acestuia poate fi de până la 3 ori mai poluantă decât utilizarea sa în formă gazoasă. Celelalte state membre nu sunt foarte preocupate de ce decizii se iau legat de gazele naturale la nivel european. România va deveni în câțiva ani cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, pentru că Marea Britanie și Norvegia nu sunt State Membre. Evident că nu vor face o legislație dedicată României, iar, din acest motiv, noi trebuie să ne apărăm interesul național, pentru că gazul natural rămâne o opțiune mai ales în perioada sezonului rece, pentru funcționarea centralelor în cogenerare care asigură energia termică pentru populație.

Mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE) a distorsionat piața, a venit cu un preț reglementat de 450 lei/MWh, de care beneficiază cu prioritate operatorii de rețea și furnizorii, în baza unei formule de calcul stabilite de OPCOM. Prețul pe piețele spot a scăzut, a fost în jur de 600 lei/MWh în luna precedentă, față de 1800 lei/MWh în urmă cu un an. Din punctul meu de vedere, nu doar la gaze naturale ar trebui verificat dacă plafoanele stabilite în urmă cu un an sunt la un nivel corespunzător, ci și la energie electrică, pentru că cetățeanul trebuie să plătească prețul cel mai mic, chiar dacă acesta este sub prețul contractual.

În ceea ce privește sursele regenerabile de energie, energia electrică pe care acestea o produc poate influența prețul pentru că, deocamdată, nu s-a găsit un alt mecanism aplicabil în locul prețului marginal. Când vom fi în stare să venim cu alte soluții în locul prețului marginal, atunci, într-adevăr, vom putea spune că energia produsă din surse regenerabile contribuie la reducerea prețului. Faptul că există o singură ofertă de preț dinamic care ține cont de variațiile de preț pe piețele spot este un lucru de lăudat, dar mai este mult de parcurs până când cetățenii vor ajunge să-și schimbe contractele și să beneficieze de prețul redus al energiei electrice generate din surse regenerabile.”

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.