Jun 16, 2022

Energy Strategy Summit 2022 – Să construim lanțurile valorice!

Tematica din acest an a Energy Strategy Summit 2022 vizează strategie națională a României, și implicit a companiilor din țara noastră care sunt supuse unor mari provocări cauzate de criza prețurilor la electricitate și gaze naturale, a conflictului armatat din Ucraina.

Politica europeană influențează în mod automat și politica românească. Noile realități de la nivel geopolitic și de pe piața energiei ne obligă să accelerăm drastic tranziția către o energie curată și să eliminăm dependența energetică a Europei față de furnizorii care nu sunt de încredere și față de combustibilii fosili volatili. În acest sens, Comisia Europeană a elaborat Planul REPowerEU – care presupune energie la prețuri accesibile, sigură și durabilă pentru Europa.

Sorin Alecu, director general adjunct pe strategie şi dezvoltare la Complexul Energetic Oltenia (CEO) deschide primul panel al evenimentului cu tematica “Strategiile de decarbonare” abordând întocmai Planul de restructurare si decarbonare al Complexului Energetic Oltenia având în vedere parcursul spectaculos al CEO pentru decarbonare. “Fără a fi laudatium, CEO este considerată una dintre coloanele vertebrale ale Sistemului Energetic Național fiindcă asigură adecvanța și siguranța acestui sistem. (…)  Am avut de ales între a intra în faliment și a găsi soluții imprevizibile și inimaginabile, acum 3 ani, pentru a duce mai departe viața actualei societăți. Am mers pe o variantă de  ajutor de salvare care s-a dus într-un ajutor de restructurare total reglementat de orientările europene în această direcție. A fost un drum riscant fiindcă pe de o parte absolut tot ceea ce am făcut până la acel moment trebuiau înscrise cu documentele strategice ale României: PNIESC-ul, Fit for 55 etc. (…) Am reușit să creionăm un plan de restructurare care a fost aprobat în ianuarie anul acesta. Planul conține două elemente importante: închiderea unor capacități și un plan de dezvoltare, noi îi spunem – Proiectul Fonix, care presupune realizarea și punerea în funcțiune a două capacități energetice pe gaze naturale: una la Ișalnița și una la Turceni și opt parcuri fotovoltaice pe depozitul de zgură și cenusă, dar și pe haltele desterile.”

Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic: cărbune, gaze naturale, surse nepoluante care ii vor asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie mai putin poluantă reușind să reducă emisia de CO2 cu aproximativ 38%, astfel CEO va putea suține în continuare economia locală și națională.

În cadrul evenimentului, dna. Silvia Vlăscenau – directorul executiv HENRO a atins mai multe puncte valide: ATR-urile și întăririle de rețea, punctul de pornire în vederea stratetegiei energetice: consumatorul și evoluțiile în domeniul nuclear.

Directorul executiv HENRO face un succint update legislativ care-i vizează pe utilizatorii rețelelor electrice care au obligația solicitării avizului tehnic de racordare sau a actualizării acestuia. “Astăzi (15 iunie) se modifică în Comitetul de Reglementare Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public în sensul în care pentru producatorii de energie, în mod special pentru cei care produc energie regenerabilă, (…) este prevăzut ca de acum înainte ATR-ul să vină cu mai multe elemente și informații în sensul că poți să pui un parc fotovoltaic solar de ce capacități vrei tu, dar în ATR va fi menționată posibilitatea ca operatorul de transport sau distribuitorul să-ți limiteze puterea (…). În ATR va fi trecută, în funcție de planul de dezvoltare al rețelei de transport sau al rețelelor de distribuție, perioada în care operatorul respectiv face întărirea rețelei, astfel ca în timp să poți să livrezi mai multă energie în sistem.”

Strategia energetică în viziunea dnei Vlăsceanu pune în epicentrul problemei consumatorul și consideră că acesta ar trebui să fie punctul de pornire în elaborarea tuturor discuțiilor.  “În sectorul energetic nu există subsector mai important decât celălalt, nu există un subsector cheie. Toate sunt la fel de importante! Din punctul meu de vedere și cel mai important este să conștientizăm că toți suntem în postura de consumatori, de clienți finali. Trebuie să ne gândim întotdeauna la consumator. Strategia energetică și orice politică energetică ar trebui să pornească de la consumator. Câtă energie consumă România și cât va consuma, ce strategii are pe termen lung și cum va evolua consumul? Nu avem astfel de informații (…). Avem nevoie de capacități noi de producție reprezentând producerea energiei electrice indiferent de natura lor (…) avem nevoie de capacități care să producă în bandă, să nu producă variații sistemului electroenergetic și să asigure stabilitatea SEN-ului. (…) În acest moment singura alternativă rămâne energie nucleară. Faptul că s-au repornit și acum Uniunea Europeană le consideră a fi energie curată, nepoluantă este un lucru foarte bun.”

Întrucât Pactul Verde European și-a propus realizarea neutralității climatice până în 2050, ceea ce  necesită o scădere substanțială a nivelurilor actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră în următoarele decenii, Nuclearelectrica se consideră a fi pilonul de bază al viitorului energetic “Dezideratul nostru este să generăm  energie curată la standard de excelență și ne vedem drept pilonul de bază în viitorul energetic al României. După cum bine știți,țintele României de reducere a emisiilor de carbon sunt ambițioase, având în vedere noul plan integrat de schimbările climatice conmensurate cu dezideratul de securitate energetică pe care noi mereu l-am promovat și susținut ca industrie. (…) Este absolut normal ca energia din surse nucleare să crească, cea din capacitățile mari precum Proiectul Unităților 3 și 4 poate dă un baseflow foarte bun în sistemul energetic curat cu zero emisii de dioxid de carbon, dar și SMR poate asista în echilibrarea, în creșterea procentajului de regenerabile în sistem și totodată sunt suficient de flexibile să poată să înlocuiască fizic anumite capacități cum ar fi termocentrala de la Doicești.” a afirmat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Cosmin Ghiță consideră că un mod foarte bun de a răspunde la toate nevoile Sistemului Energetic românesc dat de noul plan de decarbonare, este reducerea de CO2. “În ultimii 25 de ani de acoperire a producerii de energie, am redus emisiile de dioxid de carbon în România cu aproximativ 200 milioane tone/an.”

O strategie națională pe termen lung și care ne pot asigura securitatea energetică vine din partea domnului Marius Dan, vicepreşedinte senior al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea și acţionar minoritar la mai multe companii importante din energie, printre care și Hidroelectrica. Acesta face câteva constatări legate de Hidroelectrica întrucât listarea sa la bursă, ar putea însemna cel mai mare IPO din Europa Centrală şi de Est din ultimii şapte ani, valoarea tranzacţiei fiind estimată 2,3 miliarde de dolari. “Listarea companiei Hidroelectrica  este în prim plan este cel mai important eveniment pentru acționarii Fondului Proprietatea, pentru statul român, dar și pentru piața de capital din România. Noi am avut deschiderea de a vinde întreg pachetul nostru de acțiuni deținut de Hidroelectrica, adică 20%, avem aprobarea acționarilor din luna martie (…). Este o tranzacție de departe cea mai mare tranzacșie de pe piața de capital din România, iar dorința noastră este  să facem din Hidroelectrica cea mai mare și cea mai valoroasă listare din Europa Centrala și de Est. Pentru pachetul pe care noi îl deținem estimăm să obținem o valoare de peste 2,3 miliarde de dolari. (…) Ne dorim să punem compania pe o traiectorie foarte bună din punct de vedere al guvernanței corporative pentru că există standarde foarte înalte pentru companiile listate pe bursa din Londra, iar Hidroelectrica acolo ar da o garanție suplimentară investitorilor, iar acest lucru este foarte important pentru securitatea energetică.”

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.