Sep 9, 2022

“Europa are o ocazie imensă să se desprindă de dependenţa energetică de Rusia”

Europa are o “oportunitate imensă” să se desprindă de dependenţa sa energetică de Rusia, care a oprit livrările de gaze, a afirmat astăzi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, înainte de a se deplasa la sediul NATO de la Bruxelles, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Există o oportunitate imensă (…) de desprindere, odată pentru totdeauna, de această dependenţă faţă de Rusia, de debarasare de această putere pe care Rusia o are asupra Europei utilizând energia ca o armă”, a spus Blinken în faţa presei, înainte de a pleca din Polonia spre Bruxelles, la o zi după vizita la Kiev.

Europenii şi-au fixat ca obiectiv să renunţe la dependenţa de hidrocarburile din Rusia, evitând în acelaşi timp să se afle în situaţie de criză energetică.

Rusia a întrerupt la sfârşitul sfârşitul săptămânii trecute livrările prin gazoductul Nord Stream, dând asigurări că sancţiunile care i-au fost impuse din cauza invadării Ucrainei împiedică mentenanţa unei turbine.

Până acum, Moscova a profitat de pe urma creşterii explozive a cotaţiilor la energie, deşi exporturile sale de gaze şi petrol au scăzut.

Astăzi, cu prilejul vizitei sale la sediul NATO, Blinken va insista de asemenea asupra “unităţii” membrilor organizaţiei pentru “a se asigura că Alianţa noastră va fi cât se poate de puternică pentru a descuraja orice nouă agresiune a Rusiei”.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.