Oct 17, 2022

“Europa speră că o iarnă mai caldă ar putea ajuta la rezolvarea crizei energetice”

Apropierea iernii ridică multe întrebări populaţiei şi guvernelor din Europa cu privire la cât timp vor rezista stocurile de energie. În timp ce facilităţile de stocare a gazului sunt alimentate peste media anilor trecuţi şi sunt aproape pline, previziunile meteorologilor despre o iarnă mai caldă înseamnă că vremea ar putea da o mână de ajutor Europei pentru a supravieţui crizei energetice, susţine Bogdan Maioreanu, analist eToro, potrivit unui comunicat de presă.

Pregătindu-se pentru iarnă, cele mai multe ţări au depozitele de gaze pline, peste pragul de 80% din capacitate, cu excepţia Letoniei. Think-tank-ul Bruegel estimează că cererea de gaze naturale din UE (care nu include necesarul pentru umplerea depozitelor) a scăzut cu 7% faţă de media din perioada 2019 – 2021. În august 2022, cererea a scăzut cu 23%. Cea mai mare parte a acestei reduceri a fost generată de industrie, deoarece gospodăriile nu consumă prea mult gaz în septembrie, iar scăderile consumului de gaze nu au fost evidente în sectorul energetic.

Cele mai recente date din România arată că producţia de gaze naturale în primele opt luni ale acestui an se situează la 95% din producţia anului precedent, iar importurile au scăzut la 80% din cantităţile importate anterior. Avem creşteri ale producţiei şi importurilor de cărbune, precum şi ale importurilor de ţiţei şi energie electrică. În ceea ce priveşte energia electrică, datele arată, de asemenea, o scădere de 5% a consumului, dar o creştere de 2% a exporturilor, arata sursa citată.

Potrivit unei analize, Europa scade consumul de gaze naturale, dar nu în mod egal. În primele nouă luni ale acestui an Germania arată o scădere de 3% pentru gospodării şi de 7% pentru industrie, comparativ cu media din perioada 2019-2021. România are o scădere de 2% la gospodării şi de 10% a consumului industrial, dar o creştere de 2% la producţia de energie electrică. Există ţări care, în ciuda problemelor legate de aprovizionarea cu gaze naturale, înregistrează o creştere a consumului, cum ar fi Croaţia şi Slovacia.

Cumva, vremea a ajutat Europa în iernile trecute şi estimările sunt că această situaţie va continua. Pentru iarnă, oamenii de ştiinţă de la Copernicus Climate Change Service C3S prognozează că există o probabilitate de 50%-60% pentru Marea Britanie, o mare parte a coastei mediteraneene şi părţi din Europa Centrală şi de 40-50% pentru România că vom avea temperaturi mult peste medie între decembrie şi februarie. Dacă acest lucru se va materializa, este posibil să asistăm la o calmare a cererii de gaze şi combustibil pentru încălzire în lunile următoare, lăsând mai mult disponibil pentru sectorul industrial. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii români sunt cel mai mult îngrijoraţi de o posibilă recesiune şi de creşterea inflaţiei. Orice veste bună de pe pieţele energetice ar putea atenua aceste temeri.

Prognoza bună vine după o lună septembrie mai rece decât de obicei, cu o temperatură medie europeană cu aproape 0,4°C sub cea din perioada 1991-2020, dar vine după cea mai caldă vară înregistrată vreodată în Europa. În lunile iunie, iulie şi august, temperatura medie a aerului la suprafaţă pe continent a fost cu 0,4°C peste recordul stabilit în vara anului 2021, mai spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.