Mar 27, 2023

Eva de la ANRE a răspuns la 1.500 întrebări într-o săptămână. Performanțe mai mari cu ChatGPT | InvesTenergy

Eva, asistentul virtual al ANRE din Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale la nivel naţional (POSF) a primit aproximativ 1.500 de întrebări au fost adresate, în decurs de o săptămână, de la consumatorii finali, potrivit unui comunicat al Autorității.

Din 16 martie 2023 şi până în prezent, consumatorii finali au transmis către Eva, asistentul virtual din POSF, aproximativ 1.500 întrebări legate de utilizarea platformei, procesul de schimbare a furnizorului, de contractare şi informaţii generale cu privire la sectorul energiei. Platforma online a fost implementată de ANRE în luna octombrie a anului trecut, aceasta fiind un instrument informatic unic la nivel naţional, dedicat clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, care automatizează procesul de schimbare a furnizorului, prin simplificarea fluxurilor de informaţii şi documente.

ANRE anunţă că, începând de vineri, 24 martie 2023, performanţele asistentului virtual Eva în ceea ce priveşte acurateţea răspunsurilor oferite, precum şi interacţiunea generală a acestuia cu utilizatorii POSF s-au îmbunătăţit considerabil, întrucât foloseşte un nou algoritm de învăţare, ChatGPT, furnizat de cunoscuta platformă OpenAI.

„Integrarea asistentului virtual Eva cu GPT conduce la posibilitatea de a răspunde într-un grad ridicat de acurateţe la întrebările, curiozităţile şi chiar la problemele utilizatorilor POSF. Astfel, răspunsurile oferite sunt detaliate, fiabile şi, acolo unde este cazul, asistentul virtual Eva îndrumă către instituţiile abilitate a oferi ajutor consumatorilor finali, dacă întrebările adresate vizează subiecte din sfera altor instituţii. Sigur că asistentul virtual Eva este în continuă perfecţionare, dar, din testele efectuate, am constatat că răspunde cu o acurateţe ridicată la întrebările primite până în prezent. În paralel, centralizăm şi analizăm toate întrebările adresate de utilizatorii POSF, pentru ca, prin cele două modalităţi de învăţare (prin întrebările adresate şi prin integrarea cu ChatGPT), să ofere răspunsuri punctuale detaliate la solicitările acestora. De asemenea, încurajez utilizatorii POSF să consulte şi manualele de utilizare şi tutorialele, în care se prezintă în detaliu modul cum se accesează şi se utilizează POSF”, a declarat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Şeful Autorităţii a aprobat, prin Ordinul nr. 3/2022, cu modificările ulterioare, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale (Regulament POSF). Astfel, de la data operaţionalizării POSF, operatorii de reţea şi furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale încarcă şi actualizează permanent metadatele pentru locurile de consum şi pentru contractele de furnizare şi de reţea, conform obligaţiilor instituite prin Regulamentul POSF.

De la momentul aprobării documentului s-au vehiculat prin POSF, între utilizatori, aproximativ 80 milioane de mesaje şi acţiuni. Conform datelor ANRE, în ceea ce priveşte gradul de încărcare a datelor, la acest moment, în POSF, se identifică 15.501.303 locuri de consum, din care 10.581.938 pentru energie electrică şi 4.919.365 pentru gaze naturale. De asemenea, în prezent, sunt înregistraţi în platformă 102 furnizori de energie electrică, 73 furnizori de gaze naturale, 41 operatori de reţea de energie electrică şi 35 de operatori de reţea de gaze naturale. În plus, în POSF există 34.947 de clienţi finali care şi-au deschis cont de utilizator.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.