Jul 7, 2023

Exercițiu nuclear în octombrie

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) va organiza, în perioada 3-5 octombrie, exerciţiul naţional Valahia 2023, care va simula un scenariu de accident sever la CNE Cernavodă.

Potrivit instituţiei, acest tip de exerciţiu este o procedură standard în industria nucleară, joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea măsurilor de pregătire şi siguranţă şi reprezintă o oportunitate importantă pentru toţi cei implicaţi să testeze şi să evalueze eficacitatea planurilor de intervenţie.

„Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică. Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, precizează CNCAN.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.