Feb 26, 2023

Există riscul ca oferta de energie să fie mai mare decât consumul României în viitor, ce vom face atunci? – Teofil Mureșan, E-Infra

Boom-ul invetițional anunțat în sectorul energetic poate conduce în viitor la o ofertă de energie electrică ce va depăși consumul, iar acesta este un risc, consideră Teofil Mureșan, unul dintre cei mai mari antreprenori locali din domeniul energiei. El vine și cu o soluție: instalații de stocare obligatorii la marii consumatori.

“Ne întrebăm ce se va întâmpla peste câţiva ani, dacă oferta de energie electrică, după boom-ul de investiţii, va fi mai mare decât consumul. Corelat cu taxe mari pe poluare şi cu servicii de echilibrare foarte scumpe. Care va fi impactul în preţul energiei?

Peste aceste lucruri vom avea exploatarea de gaze din Marea Neagră şi atunci, sigur, partea de bandă trebuie asigurată, şi aici vorbim de centralele puternice, nucleare, cele care sunt încă pe gaz, hidrocentralele şi partea de regenerabil, care este nepredictibilă tot timpul. Probabil că vom avea preţuri foarte jos în golurile de consum şi mai scumpe sau foarte scumpe în vârfuri”, a spus Teofil Mureșan la Zf Power Summit.

“În consecinţă, şi noi cei din zona de construcţii, cât şi de investiţii, dar şi consumatorii, cu toţii ar trebui să analizăm acest scenariu. Poate că o variantă interesantă de studiat este cea de storage la consumatorii de peste 1.000 de MWh pe lună”, a opinat antreprenorul.

Patronul E-Infra crede că, în viitor, prețurile la energie electrică vor scădea spre cele mai mici niveluri din Europa. “Cred că România va avea o situaţie mai bună decât alte ţări europene privind costul energiei. Având resursele naturale, posibilitatea de a ne interconecta, vântul din regiunea Mării Negre, toate acestea cred că vor determina ca preţul la energie şi gaz să ajungă în următorii 4-5 ani probabil unul dintre cele mai mici din Europa, un element major în luarea oricărei decizii de investiţii”, a spus Teofil Mureşan.

E-Infra este unul dintre cele mai puternice grupuri românești, active atât pe piața de energie, cât și în domeniul construcției de infrastructură energetică, poate mai cunoscut pentru faptul că operează rețeaua NetCity. Grupul mai cuprinde firmele Electrogrop, Nova Power and Gas, Wesee și este implicat, alături de Nuclearelectrica, în proiectul reactoarelor nucleare mici modulare care ar urma să fie instalate la Doicești.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.