Sep 16, 2022

Exporturile de gaze ale Rusiei în UE vor fi cu 50 miliarde metri cubi mai mici în acest an

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că exporturile de gaze naturale ale Rusiei spre Uniunea Europeană vor fi cu 50 de miliarde de metri cubi mai mici în acest an comparativ cu anul trecut, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

În 2021, Rusia a exportat spre UE o cantitate de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În acest an, însă, livrările de energie ale Rusiei spre Europa au înregistrat un declin semnificativ, pe fondul tensiunilor şi sancţiunilor impuse de Occident Rusiei după debutul invaziei Ucrainei. Înainte să trimită trupe în Ucraina, Rusia asigura aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE. Însă această pondere a scăzut acum la 9%, după ce Moscova a redus livrările spre Europa şi a dat vina pe problemele tehnice provocate de sancţiunile occidentale.

Anterior în cursul zilei de joi, grupul rus Gazprom a dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţă că în perioada 1 ianuarie – 15 septembrie 2022, exporturile sale de gaze spre ţările din afara Comunităţii Statelor Independente au scăzut cu 38,8% în ritm anual, până la 84,8 miliarde metri cubi. În aceeaşi perioadă, Gazprom a extras 300,8 miliarde metri cubi de gaze, cu 15,9% mai puţin decât în 2021.

În prezent, Europa analizează posibilitatea de a introduce plafoane de preţ pentru gazele naturale importate din Rusia, ca o modalitate pentru a ţine sub control creşterea explozivă a preţurilor energetice şi a pedepsi Moscova pentru acţiunile sale din Ucraina. Însă, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că Rusia va înceta să mai furnizeze gaze Europei dacă aceasta din urmă introduce un plafon de preţ.

Un oficial din conducerea Gazprom a apreciat joi că pentru Europa nu există alternative la gazele ruseşti. „Nu există nicio ţară capabilă să furnizeze resurse comparabile cu resursele zăcămintelor de gaze din Siberia şi peninsula Yamal”, a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Oleg Aksyutin, la o conferinţă organizată la Sankt Petersburg.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.