Oct 5, 2022

Franța a început procesul de naționalizare completă a EdF

Franţa a început marţi procesul de naţionalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, încărcat de datorii, încercând să-şi asigure un control mai mare asupra aprovizionării sale cu energie, în timp ce Europa se străduie să înlocuiască gazul rusesc, transmite Reuters, citată de agenția de presă News.ro.

Guvernul de la Paris a depus o ofertă la autoritatea de reglementare a pieţei, pentru a cumpăra toate acţiunile pe care nu îl deţine deja la grupul, pentru 12 euro peunitate, respectând preţul pe care îl anunţase deja în timpul verii.

Guvernul intenţionează să lanseze oferta pe piaţă pe 10 noiembrie, se arată în dosar.

Dacă toate acţiunile şi obligaţiunile convertibile deţinute de investitorii minoritari vor fi licitate, statul va plăti 9,6 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari) pentru a prelua compania privată.

”Urgenţa climatică şi situaţia geopolitică necesită decizii puternice pentru a asigura independenţa şi suveranitatea energetică a Franţei”, se arată într-o declaraţie guvernamentală care detaliază termenii ofertei.

Plasarea EDF sub controlul deplin al statului i-ar permite ”să se angajeze în proiecte pe termen lung, care sunt uneori incompatibile cu aşteptările pe termen mai scurt ale investitorilor privaţi, fără a fi expusă volatilităţii pieţelor de acţiuni”.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, care deţine deja 84% din EDF, speră, de asemenea, să reducă costurile de finanţare ale grupului prin naţionalizarea completă.

EDF se grăbeşte să îşi pregătească flota de centrale nucleare pentru iarnă, după ce a fost nevoită să închidă mai mult de jumătate din reactoare din cauza problemelor de coroziune şi a verificărilor de siguranţă.

Grupul, care are datorii de peste 40 de miliarde de euro, se află, de asemenea, în centrul unui program ambiţios de construcţie a unui nou reactor, care va necesita investiţii de aproximativ 50 de miliarde de euro.

Goldman Sachs şi Societe Generale au oferit consultanţă guvernului cu privire la ofertă, care este de aşteptat să dureze 20 de zile de tranzacţionare, după lansare.

Finalizarea tranzacţiei este prevăzută, provizoriu, pentru 8 decembrie, guvernul având nevoie doar să atingă un prag de proprietate de 90% faţă de nivelul actual de 84% pentru a putea retrage EDF de la bursa din Paris.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.