Oct 8, 2022

FRANŢA VA PLAFONA LA 15% SCUMPIREA GAZELOR ŞI A ENERGIEI

La fel ca şi vecinii săi europeni, Franţa a promis că va cheltui miliarde de euro pentru a atenua impactul celei mai grave crize energetice cu care se confruntă Europa după anii 1970, informează AFP.

Principala armă din arsenalul lor este o limită de tarif, în cazul Franţei majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023 fiind plafonată la 15%.

În luna februarie a acestui an, Franţa a adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu 4%, în timp ce preţul reglementat la gaze naturale a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2021.

Fără acest plafon, autorităţile franceze au estimat că preţurile la energie ar fi crescut cu 120%.

Conform celor mai recente estimări, noua schemă va costa 45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor.

Premierul francez, Elisabeth Borne a spus că factura medie la gaze va creşte cu „25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon”. În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu „20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon”.

În plus, autorităţile franceze vor acorda o plată unică pentru cele mai sărace 40% dintre gospodării. Un cec energetic excepţional urmează a fi vărsat până la finele anului către 12 milioane de gospodării, valoarea acestui cec urmând să fie de 200 de euro pentru 20% dintre cele mai sărace gospodării şi de 100 de euro pentru restul de 20%.

Ca efect al războiului din Ucraina, livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa au fost reduse, ceea ce a dat naştere la temeri că la iarnă ca exista o penurie în aprovizionare, astfel că preţurile de pe piaţă au explodat.

Situaţia din Franţa este agravată de faptul că producţia de electricitate a centralelor nucleare este la un nivel redus, ca urmare a lucrărilor de mentenanţă efectuate la jumătate din cele 56 de reactoare nucleare din Franţa. Grupul energetic de stat Electricité de France (EDF) a dat asigurări că reactoarele oprite vor fi repornite în cursul iernii, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.