Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor gazelor şi electricităţii în 2023, suma fiind echivalentă cu 42% din programul anunţat în urmă cu o lună pentru protejarea celei mai mari economii din Europa, potrivit unui proiect văzut de Reuters, transmite News.ro.

Datele oferă informaţii mai detaliate despre alocarea sumei totale de 200 de miliarde de euro folosită din fondul de stabilizare economică pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor energiei asupra populaţiei şi industriei.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercurea trecută o plafonare a preţului gazelor naturale începând de la 1 ianuarie în cazul întreprinderilor mari şi de la 1 martie în cazul gospodăriilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Acest “scut tarifar” german în preţul energiei anunţat de către Scholz vizează să atenueze impactul inflaţiei şi urmează să intre în vigoare la începutul lui 2023, potrivit unei foi de drum prezentată miercuri de către Guvernul german.

Plafonarea preţului gazelor naturale şi electricităţii este principala parte a programului energetic controversat, în valoare de 200 de miliarde de euro, anunţat la sfârşitul lui septembrie de către Berlin.

Plafonarea preţului gazelor naturale este prevăzută începând de la 1 ianuarie în cazul întreprinderilor mari şi de la 1 martie în cazul gospodăriilor şi IMM-urilor, se arată în proiectul publicat de guvernul german.

În domeniul electricităţii, aceest mecanism urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie.