Jul 18, 2023

Ghiță: Nuclearelectrica și Energocom din Moldova au semnat un Memorandum de Întelegere, pentru explorarea opțiunilor de a livra energie către Moldova din producția viitoarelor Unități 3 și 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat astăzi un Memorandum de Întelegere, pentru explorarea opțiunilor de a livra energie către Moldova din producția viitoarelor Unități 3 și 4 de la Cernavodă. 

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat: “Prin semnarea acestui Memorandum, explorăm opțiunile de a livra energie către Moldova din producția viitoarelor Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, având în vedere conexiunea directă pe care o avem cu Moldova prin infrastructura construită și să-i sprijinim în dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare, cu o perspectivă pe termen foarte lung . Astfel, împreună cu Energocom, putem identifica din timp soluții eficiente de sprijin cu scopul comun de a asigura securitatea energetică și protecția consumatorilor și din Republica Moldova, aidoma modului în care am făcut-o pe parcursul iernii acesteia și a anului trecut, printr-o colaborare excepțională cu colegii de la Energocom (…)

Memorandumul actual este un pas premergător pentru identificarea celor mai bune soluții de a livra energie electrică pentru Republica Moldova în ansamblul structurii comerciale pe care o vom folosi pentru susținerea investiției Unităților 3 și 4, indiferent că vorbim de alăturarea unui mecanism de contract pentru diferență sau un contract tip PPA, un contract de furnizare, bilateral, pe termen lung. Aceste opțiuni vor fi conturate  și cristalizate până la momentul deciziei finale de investiție cu prețurile aferente fiind derivate și din structura comercială și costurile finale ale proiectului care vor fi rezultate la finele etapei a doua pe care o demarăm acum, având în vedere semnarea acordului de sprijin între România și Nuclearelectrica, conform Strategiei de Investiții în vigoare”.

Vezi mai jos comunicatul trasmis BVB: 

Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic și pentru a atinge obiective strategice comune.

Obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic, atât al României cât și al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor. Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare CANDU și prin proiectul reactoarelor modulare mici, Nuclearelectrica poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune.

În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea Unităților 1 și 2, din exploatarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazează pe personal cu înalta calificare“, a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țară cu energie electrică. Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie și să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare“, spune Victor Banzari, director interimar al Energocom S.A.

La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică și se estimează că va crește la aproximativ 17% în statele membre ale IEA. În Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.

România și-a stabilit obiective de decarbonizare foarte ambițioase: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030; reducerea dependenței de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030; eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe baza de cărbune până în 2032 și înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica sunt investiții verzi și vizează nu doar atingerea eficienței energetice, ci mai ales securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor. Capacitățile de generare a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, au o dependență extrem de redusă de climă și sunt sigure. Exploatarea unităților 1 și 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcțiune.

În acest context, SN Nuclearelectrica SA are un rol major în susținerea realizării obiectivelor României, contribuind totodată la securitatea energetică regională prin creșterea capacității de producție de energie nucleară a României până în 2030, prin proiecte strategice de investiții estimate la peste 12 miliarde de euro: Retehnologizarea Unității 1, punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power. Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica vor contribui, cu energie curată la securitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri. De asemenea, vor susține țările vecine, inclusiv Republica Moldova, la atingerea securității energetice și la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare.

Compania Națională “Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român dețînând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performanțe unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Energocom S.A. este o companie deținută 100% de stat, creată în 2004. Suntem comercianți de gaze și energie electrică și suntem, de asemenea, responsabili de stocarea gazelor. Din octombrie 2022 suntem membru al operatorului pieței românești de gaze și energie electrică (OPCOM) și al platformelor de schimb de mărfuri energetice Bursă Română de Mărfuri (BRM).

De-a lungul anilor compania noastră a dezvoltat mai multe ramuri de activitate. În aceste vremuri dificile și în contextul crizei energetice cu care se confruntă întreagă Europa, ne-am reinventat pentru a fi mai eficienți și mai productivi, pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate cetățenilor și companiilor din Republica Moldova. 

Acum Energocom este:

-asigura aprovizionarea cu gaze și energie electrică a Moldovei în situații de urgență și de criză 

– furnizor centralizat de energie electrică în Moldova

-agregarea producției de energie regenerabilă în Moldova

-utilizator activ al infrastructurii de gazoducte din Moldova, România, Ucraina, Bulgaria și Grecia

-utilizator activ al infrastructurii rețelelor de electricitate din Moldova și România.

https://www.energocom.md/

 

Sursa: Finanical Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.