Sep 27, 2022

GIP Gutenberg GmbH cumpără mai multe companii din domeniul energiei

Consiliul Concurenței a autorizat, din punct de vedere al securității naționale, tranzacția prin care GIP Gutenberg GmbH achiziționează compania wpd offshore Gmbh și, implicit, wpd offshore Black Sea 1, wpd offshore Black Sea 2 și wpd offshore Romania SRL.

Firmele din România au fost înființate pentru dezvoltarea de centrale eoliene în Marea Neagră, în conformitate cu prevederile legale ce stabilesc drepturile pentru inițierea și derularea proiectelor offshore.

”Dacă din punct de vedere al Legii concurenței (nr. 21/1996), Consiliul Concurenței autorizează tranzacțiile în care companiile implicate au cumulat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro sau, individual, o cifră de afaceri de 4 milioane de euro pe teritoriul României, în cazul investițiilor străine directe din afara Uniunii Europene, autoritatea de concurență analizează tranzacțiile are au ca obiect anumite domenii de activitate (prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012) și a căror valoare depășește două milioane de euro”, precizează autoritatea de concurență.

În cazul în care operațiunea are un impact semnificativ asupra securității sau ordinii publice sau prezintă riscuri sau amenințări semnificative la adresa acestora, sunt analizate şi investiţiile străine directe care nu depăşesc pragul de 2.000.000 euro.

Conform analizelor și evaluărilor efectuate de către instituțiile cu competențe legale în domeniu, nu au fost descoperite elemente care ar putea determina sau favoriza riscuri și/sau amenințări la adresa securității naționale.

Decizia de autorizare va fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

GIP Gutenberg GmbH, Germania, este controlată de fonduri de investiții din Statele Unite ale Americii. GIP investește pe piața infrastructurilor de energie, transport, apă și deșeuri.

wpd offshore GmbH deține companiile wpd offshore România SRL, wpd offshore Black Sea 1 SRL și wpd offshore Black Sea 2 SRL.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.