Oct 17, 2023

GREEN POWER SUMMIT

Energy Industry Review organizează GREEN POWER SUMMIT 2023 în perioada 17-18 octombrie la JW Grand Hotel Marriott, București. Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, în parteneriat cu ANRE.

Raportul recent al IRENA World Energy Transitions Outlook (Perspective privind tranzițiile energetice mondiale) solicită o creștere anuală a energiei din surse regenerabile de aproape 1 TW în medie până în 2030, pentru a menține obiectivul privind schimbările climatice la îndemână. Electrificarea și eficiența sunt principalii factori de tranziție, potrivit raportului, care vor fi facilitați de energia regenerabilă, hidrogenul curat și biomasa durabilă.

De asemenea, energiile regenerabile și gazele cu emisii reduse de dioxid de carbon vor juca un rol esențial, alături de alte tehnologii, în vederea atingerii neutralității climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de “European Green Deal” și cu obiectivele intermediare pentru 2030 exprimate prin pachetul “Fit for 55”.

Planul REPowerEU a subliniat, de asemenea, rolul important al hidrogenului și al biometanului nu numai pentru tranziția energetică, ci și pentru reducerea dependenței de importurile de gaze naturale rusești. Toate acestea vor necesita o creștere rapidă a producției de energie electrică din surse regenerabile și cu emisii reduse de dioxid de carbon, implementarea capacităților de producție de hidrogen și biometan, stocarea și importul de hidrogen. Provocările includ, de asemenea, îmbunătățirea implementării infrastructurii și a accesului la finanțare, sprijinirea cercetării, dezvoltării și inovării.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la începutul lunii iunie 2023, România avea aproximativ 18.931 megawați instalați în capacități de producție de energie electrică, din care aproximativ 4.450 megawați în proiecte eoliene și solare.

Recent, Comitetul consultativ european privind schimbările climatice a recomandat menținerea bugetului de emisii de gaze cu efect de seră al UE pentru perioada 2030-2050 în limita a 11-14 Gt CO2e, pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C. Recomandarea lor pentru UE este de a depune eforturi pentru reduceri nete ale emisiilor de 90-95% până în 2040, în raport cu nivelurile din 1990.

În acest context, acest summit regional la nivel înalt, programat pentru 17-18 octombrie 2023, va reuni experți internaționali, autorități guvernamentale naționale, lideri din domeniul energiei curate, investitori, proprietari de afaceri, dezvoltatori de tehnologii din întregul lanț valoric energetic pentru a explora noile oportunități și provocări cu care se confruntă România în noua eră a energiei verzi.

Tematicile abordate:

  • Politicile UE, regionale și naționale privind energia durabilă – Abordarea diferențelor și provocările legate de guvernanță
  • Locul României pe piața europeană a energiei verzi
  • Politici energetice pentru promovarea tehnologiilor de energie regenerabilă în România
  • Sprijin guvernamental pentru stimularea și creșterea investițiilor verzi
  • Proiectarea unui viitor durabil, o perspectivă pentru 2024
  • Avantajele competitive pe care România le are de oferit în comparație cu alte zone din regiune
  • Accent pe energie electrică, căldură, transport, stocare și eficiență
  • Modificări recente ale cadrului legal, autorizare mai ușoară și mai rapidă a proiectelor de energie regenerabilă
  • Cum să eliminăm barierele, să stimulăm investițiile și să stimulăm reducerea costurilor în tehnologiile de energie regenerabilă
  • Finanțarea proiectelor de energie verde
  • Corelarea ESG cu crearea de valoare
  • Cum poate sectorul energiei regenerabile să atragă și să formeze forța de muncă potrivită
  • Abordarea provocărilor legate de infrastructura de energie regenerabilă
  • Integrarea surselor de energie regenerabilă în rețea și cu instalațiile existente: impactul unei penetrări ridicate în viitor
  • Reciclarea responsabilă

HENRO susține evenimentul în calitate de partener.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.