Mar 18, 2022

GUVERNUL A PUBLICAT PROIECTUL DE OUG PRIVIND PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE ELECTRICA ȘI GAZE

Guvernul României a publicat, în transparență decizională, proiectul de OUG aflat în dezbatere publică privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale valabile pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Aceste măsuri survin ca urmare a creșterii preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi  din cazua efectelelor provocate de aceste creşteri.

Având în vedere importanța asigurării în plan economic și social a unui nivel ridicat de protecție a vieții, sănătății și securității consumatorilor, Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO – Asociația Producătorilor de Energie Electrică și specialist în energie consideră că: “Orice plafonare este în avantajul unor clienţi. Nu vor beneficia de plafonare toţi clienţii casnici. Vor beneficia cei care sunt atenţi cu consumul și se încadrează în limitele prevăzute de Ordonanța de urgență”.

Prețurile finale facturate adoptate  în Ordonanța de Urgență:

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

  1. a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  2. b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  3. c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

  1. a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
  2. b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.