Mar 14, 2023

Guvernul va aproba noi măsuri menite să asigure protecția consumatorilor. Proiect de OUG: ANRE va stabili noile tarife de distribuție și transport luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente CPT, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează. Cum rămâne cu investițiile?! | InvesTenergy

Până la data de 31 martie 2025, ANRE nu va mai emite noi decizii de desemnare în calitate de operator desemnat al pieței de energie electrică (OPEED) pentru serviciile de tranzacționare pe PZU și PI

Se acordă posibilitatea Producătorii de energie din surse regenerabile vor putea să participle, pe bază voluntară, la mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică.

Guvernul urmează să aprobe noi măsuri pentru a asigura protecția consumatorilor de energie electrică și gaze naturale. Un proiect de OUG privind efectuarea serviciilor de tranzacționare pe piața pentru ziua următoare și pe piața intrazilnică de un unic operator desemnat al pieței de energie electrică și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, inițiat de Ministerul Energiei și SGG, este în consultare publică. În nota de fundamentare, se susține că s-a luat în considerare solicitarea ANRE motivată de necesitatea evitării apariției unor probleme greu de gestionat ca urmare a situației de criză din sector și a războiului din Ucraina.

Conform actului normativ, se propun următoarele măsuri:

  • ANRE va stabili tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, precum și tarifele reglementate de transport al energiei electrice și gazelor naturale pentru perioada 01 aprilie 2023 – 31 martie 2025, conform reglementărilor în vigoare. Cu o impunere, și anume: “începând cu data de 1 aprilie 2023, tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează”. Prin această măsură se creează condiții pentru funcționarea operatorilor  în condiții de siguranță și securitate în alimentarea cu energie electrica și gaze naturale a clienților finali, se prezintă în nota de fundamentare a actului normativ. Rămâne de văzut cum afectează această decizie investițiile planificate de către operatori?
  • Până la data de 31 martie 2025, ANRE nu va mai emite noi decizii de desemnare în calitate de operator desemnat al pieței de energie electrică (OPEED) pentru serviciile de tranzacționare pe Piața Pentru Ziua Următoare de energie electrică (PZU) și Piața Intra Zilnică de energie electrică (PI).
  • Se acordă posibilitatea producătorilor de energie din surse regenerabile și celor care produc în cogenerare, exceptați de la obligația participării la mecanismul schemei de sprijin, să poată participa, pe bază voluntară, la mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică. O participare mai largă poate contribui la atingerea mai facilă a scopului schemei de sprijin,          se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

Cum mai explică inițiatorii necesitatea măsurilor propuse: “Începând cu luna septembrie a anului 2021, pe piețele de energie din Europa s-au înregistrat creșteri mari de prețuri, acest lucru fiind confirmat la nivel european de Agenția Uniunii Europene de Cooperare a Reglementatorilor în Domeniul Energiei – ACER și Comisia Europeană. Există un risc serios ca situația să se deterioreze și mai mult în perioada următoare în cazul unor întreruperi suplimentare ale aprovizionării cu gaze și al unor creșteri ale cererii de gaze și energie electrică. O astfel de deteriorare suplimentară ar putea conduce la o presiune și mai mare asupra prețurilor la gaze și la alte produse energetice de bază, ceea ce ar avea un impact asupra prețurilor energiei electrice”.

Proiectul de OUG: PROIECT-OUG Descarcă

Așadar, ANRE va stabili noile tarife de distribuție și transport energie electrică și gaze naturale, care se vor aplica de la 1 aprilie, în condițiile impuse de actul normativ prezentat, care urmează a fi aprobat cât de repede de Guvern.

„Indiferent cu cât anume se modifică tarifele de distribuție și transport, chiar dacă acestea se vor majora, prețurile finale la consumatori nu se schimbă”, declara Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE. Este evident, în lumina noilor reglementări, că va fi o limitare a creșterii tarifelor de distribuție și transport astfel încât prețurile la consumatori să nu se modifice! Asta după ce, conform Ordonanței 27/2022, tarifele al distribuție au înghețat pentru un an.

„În cadrul ANRE, se lucrează la calcule. Am obținut tone de documente de la distribuitori. Vom lua o decizie referitor al tarifele de distribuție și transport și vom informa instituțiile implicate referitor la impactul bugetar al acestor modificări legislative”, a precizat Nagy-Bege.

Operatorii de distribuție de energie și gaze naturale și-au prezentat investițiile realizate în 2022 – un  an extrem de dificil, precum și planurile de investiții pentru 2023. De exemplu, Delgaz Grid a anunțat că are în plan să facă investiții de 180 de milioane de euro în 2023, cu 36% mai mult decât în 2022. Ar fi cele mai mari investiții din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piața din România, ridicându-se la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totală a investițiilor în rețele. Cu o condiție! “Întoarcerea la normalitate privind stabilirea tarifelor de distribuție, așa cum prevede legislația în vigoare, va permite companiei să aplice un plan de investiții record”, a precizat Cristian Secoșan, Directorul General al Delgaz Grid.

Vicepreședintele ANRE a admis că este nevoie de investiții în rețele,  subliniind faptul că România are nevoie de investiții în domeniul energetic dublate de măsuri de eficiență energetică. În cazul operatorilor rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, investițiile se fac din tariful de transport și distribuție, care este recunoscut de către ANRE. Potrivit OUG 27/2022, ”pentru operatorii economici titulari de licență, prestatori ai serviciilor concesionate de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică și gaze naturale, realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2025, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic și, respectiv, consumului tehnologic, față de costurile incluse în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial.

Costurile capitalizate prevăzute la alin. (1) se recunosc în tarifele reglementate cu respectarea criteriilor de recunoaștere a costurilor prevăzute în metodologiile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Costurile capitalizate recunoscute conform alin. (2) se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării și se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri și se recunosc ca o componentă distinctă”. Astfel, operatorii ar trebui să-și recupereze costurile suplimentare, etapizat, pe o perioadă de cinci ani.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.