*Hidroelectrica – raport al PER mai redus decât mediana societăților similare selectate
Când vorbim despre Hidroelectrica (H2O) vorbim despre cel mai mare producător de energie electrică din România, sector care s-a confruntat cu o volatilitate intensă odată cu debutul războiului din țara vecină, arata o analiza Goldring. În anul 2022, producția grupului a reprezentat echivalentul a peste 25% din energia electrică produsă în țară, conform datelor preluate de pe ANRE. În același timp, compania a câștigat rapid o cotă importantă și în piața furnizorilor de energie electrică pentru clienții finali, având în anul 2022 o cotă de 8% din această piață după ce, în urmă cu un an, procentul se ridica la puțin peste 2%.
Oferta de vânzare de acțiuni Hidroelectrica a început vineri, după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din data de 22.06.2023, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acțiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica – societatea emitentă.
Evaluarea
Potrivit Goldring, Hidroelectrica, calculat la prețul maxim al ofertei de 112 lei/acțiune (aproximativ 50,4 mld. lei) și pe baza rezultatelor aferente primului trimestru al anului 2023, prezintă un raport al PER mai redus decât mediana societăților selectate, societăți cu o pondere ridicată a producției de energie regenerabilă și implicit producție a energiei pe baza apei, sau care produc o cantitate semnificativă de energie hidraulică.
În schimb, raportul EV/EBITDA se prezintă ușor mai ridicat decât mediana eșantionului. Hidroelectrica se remarcă în schimb prin marja operațională a ultimelor 12 luni raportate, dar și prin ponderea foarte ridicată a energiei regenerabile produse, fiind un jucător important în această piață a producătorilor de energie regenerabilă. Acești producători se bucură și ar putea să beneficieze în continuare de o primă oferită în valoarea de piață a acestora dată de către piață, având în vedere că susțin tranziția energetică verde, mult dorită de către reprezentanții statelor.
Dividende
Recent, compania a avut o politică de dividende generoasă cu investitorii, distribuind în ultimii ani 12,5 mld. de lei investitorilor, adică statului și Fondului Proprietatea. Pentru viitor, compania plănuiește să mențină o rată de plată a dividendelor din profiturile nete de cel puțin 90%, proiectele de investiții urmând a fi finanțate din surse externe.
Dacă am lua în calcul profitul bugetat de companie pentru anul 2023, în anul 2024 compania ar putea plăti, pe baza ratei de distribuție amintite mai sus, dividende în valoare de 3,3 mld. lei. De asemenea, în completarea dividendului aferent profiturilor exercițiilor financiare, compania ar putea plăti și dividende din rezervele acesteia, pe modelul ultimilor ani.
La finalul primului trimestru al anului 2023, Hidroelectrica dispunea de rezerve din reevaluare și alte rezerve de aproximativ 11,9 miliarde de lei, în timp ce, pe partea de activ, investițiile în depozite, numerarul și echivalentele în numerar însumau 4,9 miliarde de lei, fiind de menționat că aceste date reprezintă situația companiei de dinaintea stabilirii valorii dividendelor din luna aprilie, respectiv a plății lor ulterioare.