Dec 3, 2022

Hidroelectrica crește masiv pe segmentul de furnizare de energie electrică și atacă locul 3 de pe piață

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, crește masiv pe piața de furnizare de energie electrică și, în condițiile în care a tot atras clienți casnici, atacă a treia poziție în topul furnizorilor la nivel național.

Hidroelectrica avea, la finalul lunii august, o cotă de 7,49% din piața clienților finali de energie electrică, ceea ce o plasează pe a treia poziție în topul tuturor furnizorilor de energie electrică din România, din punct de vedere al cantităților furnizate, asta dacă socotim Enel ca fiind un sigur furnizor, cu cele două companii ale sale.

Potrivit ultimelor date ale ANRE, Enel Energie și Enel Energie Muntenia aveau, cumulat, o cotă de piață de 20,74% din tot consumul furnizat pe piață. Urmează Electrica Furnizare, cu 17,4% și E.On Energie, cu 10,11%. Pe locul patru este Hidroelectrica, cu 7,49%, poziție înaintea unor furnizori mult mai mari, în trecut, ca CEZ Vânzare sau Tinmar Energy.

Dacă luăm datele de pe piața concurențială, adică tot consumul țării din care se scad clienții alimentați în regim de serviciu universal și în regim de ultimă instanță, Hidroelectrica este pe aceeași poziție, la finalul lunii august, dar cu o cotă mai mare, de 8,42%, foarte aproape de cea pe care o are E.On (8,85%). Așadar, în condițiile în care, din august până acum, Hidroelectrica și-a tot crescut baza de clienți, iar furnizorii “clasici” au tot mai mulți clienți alimentați în regim de ultimă instanță, este foarte posibil ca, acum, Hidroelectrica să fie deja peste E.On în clasamentul jucătorilor de pe piața concurențială.

Adică să ocupe a treia poziție la nivel național, asta dacă, evident, judecăm cele două companii de furnizare ale Enel drept un singur jucător

hidroelectrica cota piata furnizori

Ce urmează pentru Hidroelectrica

De la 1 ianuarie 2022, intră în vigoare sistemul de achiziție centralizată a energiei electrice, valabil până la 31 martie 2025. El impune producătorilor de energie electrică obligația de vinde energia încă necontractată la prețul fix de 450 de lei/MWh către operatorul pieței de energie, OPCOM, urmând ca apoi OPCPOM să vândă energia la același preț furnizorilor cu clienți finali, operatorilor rețelelelor de distribuție și transport și clienților industriali mari.

Hidroelectrica trebuie să intre și ea în acest mecanism, și în piață a apărut temerea că firma, obligată fiind să vândă energia disponibilă pe acest mecanism, după 1 ianuarie, nu va mai oferi prelungirea contractelor cu actualii clienți de pe furnizare, care sunt încheiate pe un an, și nici nu va mai putea să facă oferte pentru a atrage clienți noi.

Șeful Hidroelectrica a spus recent că temerile nu sunt întemeiate.

“Vom continua să facem oferte și pentru clienții casnici și pentru clienții non-casnici la cele mai competitive prețuri din piață și după 1 ianuarie 2023. Vom face și fidelizare, vom continua și cu clienții cărora le expiră contractele”, ne-a declarat Bogdan Badea.

Directorul Hidroelectrica spune că firma va face oferte de piață concurențială avantajoase pentru clienții casnici și după 31 decembrie 2022, când expiră actuala ofertă de 0,25 lei/kWh pentru energia activă, cea mai bună din piață, dar nu a spus un preț. “Oferta de după 1 ianuarie va fi la cel mai competitiv preț din piață”, a spus Badea.

La data la care ne oferea această declarație (17 noiembrie), compania avea circa 450.000 de clienți casnici.

În data de 24 noiembrie, producătorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, au transmis datele cu producția prognozată disponibilă pentru a fi livrată în mecanismul de achiziție centralizată în anul 2022. Am cerut informații Transelectrica despre ce cantități a declarat fiecare producător și le vom publica imediat ce vor fi oferite.

An prost pentru Hidroelectrica 

Hidroelectrica a raportat venituri de 6,88 miliarde de lei la nouă luni, în creștere cu aproape 47% față de intervalul echivalent din anul 2021. Profitul operațional a crescut și el cu 33%, la 4,14 miliarde de lei.

Pe fondul acestui an secetos, Hidroelectrica a avut vânzări de doar 10,6 TWh, în scădere cu 24,5% față de cei 14 TWh din aceeași perioadă a anului 2021. Compania a raportat vânzări de energie din producția proprie (deci practic atât a produs) de 10 TWh, față de cei 13,6 din primele nouă luni ale anului trecut – o scădere ci 26,3%.

Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.