• Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei: “Am livrat în sistemul energetic naţional cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022”
• Hidroelectrica s-a listat luna trecută la BVB, după cea mai mare ofertă publică din istoria pieţei noastre
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, a obţinut în primul semestru al anului, venituri de aproape şapte miliarde de lei, în creştere cu 42%, în timp ce profitul net s-a ridicat la 3,95 miliarde de lei, în creştere cu 46% faţă de cel din primele şase luni ale anului trecut, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat: “Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilităţii resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic naţional cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creşterea impresionantă a portofoliului de furnizare şi, implicit, valorificarea unui procent în creştere al producţiei către clientul final”.
În primele şase luni ale anului, energia produsă şi vândută (netă) de Hidroelectrica a crescut cu 45%, la 10.625 Gwh, evoluţie datorată, în principal, hidraulicităţii ridicate înregistrate în primul semestru din 2023, dar şi datorită efectului de baza ca urmare a secetei ce a caracterizat primul semestru al anului 2022, conform companiei.
În ceea ce priveşte veniturile realizate în pieţe angro, în raport se menţionează: “Având în vedere producţia excedentară de 45% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, coroborat cu noile condiţii de funcţionare a pieţei angro (implementarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică – MACEE ), precum şi cu variaţia preţului SPOT în perioada ianuarie-iunie 2023 faţă de aceeaşi perioada din anul 2022 ( scădere cu 48%), veniturile aferente acestor tranzacţii au înregistrat o creştere de 34% în primul semestrul 2023 faţă de primul semestru din 2022”.
Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au crescut cu 124%, la 1,69 miliarde de lei, evoluţie pe care compania o explică prin creşterea portofoliului de clienţi.
Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au urcat cu 174%, la 694 milioane de lei, în primul semestru al anului 2023, dinamică direct proporţională cu mărirea portofoliului de clienţi la care se adaugă creşterea tarifelor reglementate, potrivit Hidroelectrica.
Veniturile din echilibrare au scăzut cu 67%, la 202 milioane lei, declin cauzat de diminuarea cantităţii de energie aferente pieţei de echilibrare, de la 259 GWh la 151 GWh, precum şi de scăderea preţului în piaţa de echilibrare de la 2.376 lei/MWh la 1.336 lei/MWh în primul semestru al anului curent.
Pentru primele şase luni ale anului, marja operaţională a Hidroelectrica a fost de 65%, în linie cu perioada similară a anului trecut, în timp ce marja netă de a fost de 57%, în creştere cu 3% faţă de cea din primul semestru al anului 2022.
Compania a debutat la bursa noastră în data de 12 iulie, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94% din Hidro, întreaga deţinere în producătorul de energie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Valoarea de piaţă prezentă a companiei se ridică la aproape 50 miliarde de lei.
Sursa: Bursa.ro