May 2, 2023

Hidroelectrica, profit net record de aproape 4,4 miliarde de lei în 2022, cifră finală. Aproape tot atât pleacă la stat și la FP, drept dividende

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică că din România a terminat anul cu un profit net mai mare decât cel estimat de Fondul Proprietatea, în final 4,4 miliarde de lei. Cu tot cu rezervele din reevaluare, 4,33 miliarde merg la acționari sub formă de dividende.

Profitul net contabil al Hidroelectrica în 2022 a fost de 4,39  miliarde de lei, mai mare decât cel raportat de Fondul Proprietatea (preliminat), de circa 4 miliarde, potrivit datelor publicate de companie de la ultima Adunare Generală a Acționarilor.

Statul român, prin Ministerul Energiei, controlează Hidroelectrica cu circa 80% din capital, iar FP restul de 20%, participație care ar urma să fie scoasă la vânzare (posibil integral) ca urmare a listării la Bursa de Valori București (BVB).

După rezerve și repartizarea sumelor cuvenite salariatilor, Hidroelectrica va repartiza acționarilor 90% din profitul net rămas. Ministerul Energiei va primi circa 3,13 miliarde de lei, iar Fondul Proprietatea 780 de milioane de lei, conform deciziei AGA. Termenul de plată al acestor dividende este 16 iunie, dar nu este tot. Compania va mai plăti în plus dividende de 435 de milioane de lei, ca “surplus din reserve din reevaluare”. În total va plăti aproape 4,33 miliarde de lei drept dividende, potrivit deciziei AGA.

Potrivit datelor transmise anterior de FP, volumul vânzărilor de energie electrică ale Hidroelectrica a scăzut cu mai mult de 16% anul trecut, la 14,33 TWh, dar profitul a crescut până la acest nivel record din cauza creșterii prețurilor la energie în piață. Cu siguranță aceste cifre de profit nu vor mai fi atinse în acest an, în condițiile în care compania trebuie să vândă mare parte din producție la preț reglementat, de 450 de lei/MWh.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.