Sep 25, 2022

Hidroelectrica va depune o ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare

Hidroelectrica va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei de furnizare CEZ Vânzare, care se află acum în portofoliul MIRA, potrivit datelor prezentate de societate, informează E-nergia.ro.

Consiliul de Supraveghere al Hidoelectrica decis “avizarea ofertei Hidroelectrica in cadrul procesului de achizitie a CEZ Vanzare”, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul producătorului de energie, oficializând astfel intenţia companiei, despre care se vorbea de mai multă vreme în piaţă, de a achiziţiona una dintre marile firme de furnizare a energiei electrice din piaţa locală.

În primăvară, Hidroelectrica anunţa că vrea să achiziţoneze servicii de consultanţă pentru preluarea unei companii de furnizare de energie electrică şi gaze naturale. Consultantul selectat a fost Deloitte, cu care producătorul a semnat contractul de consultanţă pentru a i se face o analiză legată de achiziţia unui furnizor. De atunci, piaţa a speculat că este vorba fie de Electrica Furnizare, fie de CEZ Vânzare, ca ţinte ale preluării.

CEZ Vânzare este firma de furnizare deţinută de grupul ceh CEZ în România, care a fost cumpărată, odată cu toate celelalte active (distribuţia, parcul eolian din Dobrogea, microhidrocentralele din Caraş) de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacţie totală de 4,7 miliarde de lei.

CEZ Vânzare are circa 1,38 milioane de clienţi casnici şi comerciali.

“Am scris însă din luna mai că australienii de la MIRA ar intenţiona să vândă firma de furnizare. Potrivit informaţiilor noastre de atunci, dacă MIRA obţine cel puţin 15 milioane de euro pentru CEZ Vânzare, ar fi dispusă să vândă firma de furnizare din România. Atunci când australienii au cumpărat business-urile CEZ, au fost interesaţi în special de reţeaua de distribuţie din Oltenia (operată acum de Distribuţie Energie Oltenia) şi de partea de producţie din surse regenerabile (parcul eolian Fântânele Cogealac şi microhidrocentralele din Caraş Severin) iar furnizarea ar fi fost la pachet, asta pentru că CEZ a dorit să vândă, de preferat, tot din România. Potrivit surselor noastre, la momentul tranzacţiei, la atât a fost evaluată furnizarea, 15 milioane de euro.

Dacă va ajunge să cumpere CEZ Vânzare – Hidroelectrica a mai avut o tentativă eşuată, alături de Electrica şi SAPE, de a cumpăra toate activele CEZ din România – Hidroelectrica va deveni aşadar unul dintre greii pieţei de furnizare din ţară”, potrivit datelor publicate de E-nergia.ro.

La cei circa 300.000 de clienţi casnici la care a ajuns cu cea mai bună ofertă de pe piaţă şi cei 21.000 de clienţi casnici şi non-casnici mari (date de la jumătatea anului) se vor adăuga 1,3 milioane de clienţi casnici şi 75.000 de non-casnici (date la jumătatea anului) pe care îi are CEZ Vânzare.

“Nu ştim care va fi politica de preţuri ulterioară tranzacţiei, mai ales pentru clienţii casnici ce vor fi preluaţi de la CEZ Vânzare după finalizarea tranzacţiei – acum, pentru clienţii casnici Hidroelectrica are de departe cea mai bună ofertă de energie electrică din piaţă – 0,25 lei/kWh pentru energia active”, precizează sursa citată.

Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania şi-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde, care va fi cu siguranţă depăşit. La şase luni, a avut un profit net de 2,6 miliarde de lei.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.