Sep 8, 2022

Ieftinire masivă a energiei electrice în piața spot din România. Prețurile scad și în Europa

Prețul spot la energie electrică din România scade continuu de câteva zile, iar azi prețurile au scăzut și pe piețele din Europa.

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de energie electrică de la București este, mâine, de doar 1.486 de lei/MWh, potrivit datelor OPCOM. Astfel, tendința de scădere a prețurilor, observată în ultimele zile, a continuat și azi. Prețul spot a fost, pentru ziua de livrare 6 septembrie, de 2.560 de lei/MWh, ziua următoare a scăzut la 2.088 de lei, apoi la 1.826 de lei, iar pentru ziua de livrare 9 septembrie (mâine), prețul a scăzut la sub 1.500 de lei.

Par a fi mai multe cauze ale scăderii prețurilor. Pe de o parte, pare că și producătorii români (sau traderii) ofertează mai mult în piața spot. Astfel, mâine avem intervale orare cu cantități tranzacționate pe vânzare și la 3.600 MWh. Pentru comparație, în data de 6 septembrie, cel mai mare volum orar a fost de 1.560 MWh.

La această situație ar putea contribui, dar doar parțial, și prognoza de vânt pentru mâine – la această oră se estmează o putere medie orară a zilei în turbinele eoliene de aproape 1.300 MW, însă prețul scade de câteva zile fără să fi avut foarte mult vânt.

De asemenea, prin mecanismul PZU cuplat, și mâine intră energie din rețeaua bulgară, dar volumele sunt mai mici față de ce ne obișnuisem zilele trecute – avem un maxim orar mâine de doar 568 MW, dar și din România se exportă în rețeaua ungară, uneori masiv, până la circa 1.800 MW putere orară. Mâine, avem același preț cu Bulgaria și un preț mai mic față de Ungaria

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Prețuri în scădere în toată Europa

Prețurile spot la energie electrică sunt în scădere pe tot continentul. Astfel, în majoritatea statelor europene, el este sub 400 de euro/MWh mâine, în condițiile în care azi (tranzacții făcute ieri) erau în jurul valorii de 450 de euro și peste în Germania și Franța, pentru a pomeni de cele mai mari piețe europene. Puteți vedea prețurile din Europa mâine în graficul de mai jos:

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.